Zurian sa sám prihlásil na polícii, po jeho výpovedi sa k prípadu nikto nechce vyjadrovať

TA3 TASR
25.5.2021 12:53

Bývalý šéf NAKA Branislav Zurian, ktorého v piatok obvinili, má už za sebou výsluch. V pondelok sa sám prihlásil na polícii. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Generálna prokuratúra SR, inšpekcia Ministerstva vnútra SR ani Krajská prokuratúra v Bratislave sa nebudú vyjadrovať k aktuálnemu stavu vyšetrovania obvineného bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana. "Vzhľadom na aktuálne štádium prípravného konania sa GP SR nebude k danej veci vyjadrovať,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

"Na základe rozhodnutia dozorujúcej prokuratúry vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby k aktuálne vyšetrovanému prípadu neposkytuje žiadne informácie," povedala pre TASR Petra Friese z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Podrobnosti nie sú známe

Branislav Zurian sa v pondelok po návrate z dovolenky sám prihlásil na polícii. Po výsluchu ho prepustili domov. Nie je teda aktuálne známe, či vyšetrovateľ spracoval podnet na väzobné stíhanie, respektíve sa už ním zaoberá dozorový prokurátor, a či Zurian podal sťažnosť voči uzneseniu o vznesení obvinenia.

Krajská prokuratúra rovnako k prípadu TASR informácie poskytnúť nemohla, keďže dozor vykonáva generálna prokuratúra. Generálny prokurátor Maroš Žilinka v pondelok rozhodol, že dozor nad zákonnosťou v prípravnom konaní vo veci bude vykonávať prokurátor Generálnej prokuratúry SR. To z dôvodu vylúčenia akýchkoľvek pochybností o objektívnosti alebo účelovosti trestných konaní vedených proti Branislavovi Zurianovi a spoluobvinenému vedúcemu operatívneho oddelenia NAKA Jánovi K.

Preskúmajú aj domovú prehliadku

Polícia zasahovala u Zuriana doma v Poprade v piatok v čase jeho neprítomnosti. Prokurátor generálnej prokuratúry v rámci výkonu dozoru preskúma aj zákonnosť, primeranosť a proporcionalitu postupu policajných orgánov pri domovej prehliadke.

Zurian požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 15. máju. Z funkcie odišiel na vlastnú žiadosť. Zároveň odišiel aj z polície.

Voči nemu vypovedá bývalý námestník Slovenskej informačnej služby Branislav Beňa. Ten uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodu o vine a treste. Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa ňou bude zaoberať vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok