Kapitán Raynairu sa podľa Bieloruska rozhodol sám pristáť v Minsku

TA3 TASR
24.5.2021 18:51

Veliteľ bieloruských vzdušných síl Igar Golub v pondelok vyhlásil, že kapitán letu spoločnosti Ryanair, na palube ktorého sa nachádzal bieloruský novinár Raman Pratasevič, sa sám rozhodol pristáť na letisku v Minsku, informuje agentúra AFP.

Kapitán Raynairu sa podľa Bieloruska rozhodol sám pristáť v Minsku
TASR/AP

"Rozhodnutie spravil kapitán sám, bez akéhokoľvek vonkajšieho zásahu," uviedol Golub a dodal, že kapitán sa mohol rozhodnúť pristáť aj na Ukrajine alebo v Poľsku.

Bieloruské letecké úrady v pondelok oznámili, že lietadlo spoločnosti Raynair smerujúce z Atén do Vilniusu bolo nútené pristáť v nedeľu v Minsku po prijatí správy údajne od palestínskeho hnutia Hamas, že na palube je bomba.

Po pristátí úrady zatkli novinára a opozičného aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube. Počas prehliadky lietadla sa na palube nenašiel nijaký podozrivý predmet.

Zaradili ich na zoznam

Prataseviča (26) spolu so Sciapanom Pucilom (22), druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live fungujúcim na sociálnej sieti Telegram, zaradilo vlani v novembri Bielorusko na zoznam osôb podozrivých z teroristickej činnosti.

Úrady tak urobili na základe predošlých obvinení, že obaja mladí muži sa podieľali na organizovaní hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý v Bielorusku hrozí až 15 rokov väzenia. Kanál Nexta však vtedy upozornil, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok