Skvelý výkon Slovákov proti favorizovaným Rusom. Zvíťazili sme o dva góly

TA3 TASR
24.5.2021 14:55

Hokejisti Slovenska zvíťazili aj vo svojom treťom zápase na MS v Rige. V stretnutí dvoch doteraz nezdolaných tímov si poradili s Ruskom 3:1 a v tabuľke základnej A-skupiny majú plný počet 9 bodov.

Skvelý výkon Slovákov proti favorizovaným Rusom. Zvíťazili sme o dva góly
TASR/Jaroslav Novák

Slovensko - Rusko - 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Slováci išli do vedenia v 31. minúte, keď sa vo svojom prvom zápase na MS presadil Miloš Kelemen. O náskok však prišli už o 66 sekúnd po góle Alexandra Barabanova v presilovke. Víťazný gól Slovenska strelil v 54. minúte obranca Martin Gernát v presilovke. Na 3:1 uzavrel kapitán Marek Ďaloga strelou do prázdnej bránky.

Pred sebou majú dva dni zápasového voľna. Na ďalší zápas nastúpia vo štvrtok 27. mája od 15.15 proti Švajčiarsku. Rusi odohrajú ďalší duel v stredu od 15.15 proti Dánsku.

Góly: 31. Kelemen (Roman), 54. Gernát (Hrivík, Cehlárik), 59. Ďaloga (Cehlárik, Hrivík) - 32. Barabanov (Tolčinskij, Slepyšev)

Rozhodovali: Ansons (Lot.), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všetci Fín.)

Slovensko: Hudáček - Gernát, Rosandič, Bučko, Ďaloga, Gachulinec, Ivan, Kňažko, Jánošík - Lantoši, Hrivík, Cehlárik - Holešinský, Krištof, Pospíšil - Studenič, Roman, Kelemen - Skalický, Sukeľ, Liška

Rusko: Samonov - Zub, Zadorov, Gavrikov, Provorov, Ožiganov, Rafikov, Dronov - Voronkov, Šalunov, Barabanov - Tolčinskij, Karnauchov, Slepyšev - Morozov, Burdasov, Kuzmenko - Timkin, Kamenev, Švec-Rogovoj

Svižný hokej už od úvodu

Od úvodných minút sa hral svižný hokej a hneď v prvom striedaní si Slováci vytvorili sľubnú šancu, ale Hrivíkov pokus neskončil v bránke. Rusi odpovedali strelou Provorova s tečom Šalunova, ale brankár Hudáček si v skrumáži poradil. Rusi sa následne viackrát dostali do nebezpečných príležitostí, Hudáček však zmaril aj pokusy Slepyševa, Zadorova i únik Šalunova.

Vyrovnaná hra

Osmelili sa však aj Slováci, v 9. minúte bol blízko ku gólu Kelemen, ale brankára Samonova neprekonal ani sľubnou dorážkou. O tri minúty Ďaloga zakončil ofenzívny výpad prihrávkou na Krištofa, ale pohotový Samonov podržal Rusov. Krátko na to sa slovenskí reprezentanti dostali k presilovke, ale v nej nezaskočili ruskú defenzívu. Aj druhá tretina priniesla vyrovnaný súboj, na gól sa čakalo do jej presnej polovice.

Tretia formácia Slovenska si vytvorila tlak, Samonov zmaril niekoľko striel, ale po prihrávke Romana, ktorý vybojoval puk, Kelemen prestrelil Samonova - 1:0. Náskok Slovenska však trval iba 66 sekúnd. Na trestnú lavicu si sadol Skalický, Rosandič v oslabení nevyhodil puk a strelu Tolčinského tečoval dovoleným spôsobom korčuľou Barabanov - 1:1. V 37. minúte si skomplikoval situáciu brankár Hudáček, keď si pri rozohrávke nerozumel so spoluhráčmi, ale pohotovými zákrokmi vyriešil následný závar.

Víťazstvo spečatil náš kapitán

Rýchle tempo hry neupadlo ani v tretej časti. V nej Rusi viackrát ohrozili Hudáčeka, obrana Slovenska ich však nepúšťala k nebezpečným dorážkam. Slováci hrozili najmä z brejkov, no na svoju šancu si počkali do 54. minúty. V nej sa dostali k druhej presilovke v zápase, v ktorej Gernát aj vďaka teču ruského obrancu prekonal Samonova - 2:1. Náskok Slovákov nezvýšil v 58. minúte Kelemen, ktorý rýchlu akciu zakončil strelou do brankára. Rusi skúsili v závere hru bez brankára, v ktorej sa slovenskí hráči dostali do prečíslenia, v ktorom Ďaloga uzavrel skóre - 3:1.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok