Ostrý protest vlády. Rezort zahraničia si predvolal bieloruského diplomata

TA3 TASR
24.5.2021 14:50

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí si v pondelok predvolalo chargé d'affaires Bieloruska v Bratislave. Bieloruskému diplomatovi bol tlmočený ostrý protest vlády v súvislosti s vynúteným pristátím civilného lietadla na linke Atény – Vilnius, ku ktorému došlo v Bielorusku v nedeľu.

Ostrý protest vlády. Rezort zahraničia si predvolal bieloruského diplomata
TASR/Martin Baumann ilustračné

Bielorusko nemá žiadne zábrany

"Rezort diplomacie vyjadril zásadný nesúhlas s týmto politicky motivovaným krokom bieloruského režimu pod falošnou zámienkou údajného teroristického ohrozenia, ktorý ohrozil bezpečnosť vyše 170 cestujúcich osôb, vrátane občanov Európskej únie," uviedol hovorca MZVEZ SR Juraj Tomaga.

Ako tiež doplnil, rezort požiadal o bezodkladné prepustenie zadržaného novinára Romana Protaseviča a jeho priateľky. Rovnako žiada o objektívne, dôkladné, nezávislé vyšetrenie incidentu za účasti medzinárodných expertov a o spravodlivé potrestanie vinníkov.

Podľa ministerstva zahraničných vecí vynútené pristátie civilného letu pod zámienkou bomby na palube a následné zatknutie nezávislého novinára dokazuje, že "bieloruský režim nemá žiadne zábrany pri potláčaní práv občanov Bieloruska, pričom sa neštíti ani hazardovania so životmi občanov iných krajín".

Neakceptovateľný akt

Slovensko považuje "vynútené pristátie" civilného letu na letisku v bieloruskom hlavnom meste Minsk za odsúdeniahodný, nelegálny akt ohrozujúci bezpečnosť občanov členských krajín Európskej únie.

Požaduje vyšetrenie incidentu Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo. Slovensko tiež podporuje uvalenie sankcií na režim prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka. Dôrazne žiada aj okamžité prepustenie novinára a všetkých politických väzňov. Stanovisko prijal Výbor Národnej rady SR pre európske záležitosti na pondelkovom zasadnutí, informovala o tom predsedníčka výboru Vladimíra Marcinková (Za ľudí).

"Výbor pre európske záležitosti jednoznačne ukázal svoju pozíciu k naozaj bezprecedentnému a neakceptovateľnému aktu, ktorý sa v nedeľu (23. 5.) odohral zo strany bieloruskej administratívy," povedala Marcinková. Dodala, že stanovisko s výnimkou nezaradeného poslanca Milana Mazureka podporili všetci členovia výboru.

Podporíme všetky návrhy, vrátane sakncií

Premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý sa na výbore v pondelok zúčastnil, uviedol, že je pre Slovensko neakceptovateľné donútiť pristáť lietadlo a zadržať novinára pod falošnou zámienkou. Touto témou sa budú zaoberať aj predstavitelia štátov na európskom samite. "Za SR sme pripravení podporiť všetky návrhy a reakcie vrátane sankcií. Jediné, čo možno budeme akcentovať, je, že treba dať pri tom pozor, aby sme nezhoršili podmienky občanov Bieloruska a neodrezali ich od sveta," poznamenal Heger.

K vynútenému pristátiu civilného lietadla na linke Atény – Vilnius došlo v Bielorusku v nedeľu. Medzi zadržanými je bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Pratasevič, ktorý v súčasnosti žije v exile v Poľsku. Lietadlo muselo pre podozrenie z nastraženej bomby na palube núdzovo pristáť na letisku v hlavnom meste Minsk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok