Očkovanie detí od 12 rokov: Toto sú odpovede na najčastejšie obavy rodičov

TA3
25.5.2021 06:00

O očkovaní detí nad 12 rokov sa hovorí čoraz viac. Mnohí rodičia si kladú otázku, či je to bezpečné alebo či je vôbec nevyhnutné očkovať dospievajúcich. Odborníci v oblasti pediatrie, infekčných chorôb a očkovania detí trvajú na tom, že veda má jasnú odpoveď: výhody ďaleko prevyšujú všetky riziká.

Očkovanie detí od 12 rokov: Toto sú odpovede na najčastejšie obavy rodičov
TASR/AP

Mnoho názorov, veľa neprávd

Na sociálnych sieťach koluje množstvo názorov na očkovanie detí vo všeobecnosti, ale aj konkrétne v súvislosti s ochorením Covid-19. Nanešťastie, mnohé z nich obsahujú chybné informácie a vyznačujú sa nepochopením vedy. Web Health priniesol odpovede odborníkov k najčastejším otázkam rodičov.

Mnoho rodičov má pochybnosti, či zaočkovať svoje deti proti koronavírusu. Nadácia Kaiser Family Foundation robila v apríli v USA prieskum a zistila, že 30 % rodičov detí vo veku od 12 do 15 rokov by svoje dieťa dalo ihneď zaočkovať. Prístup vyčkávania by si vybralo 26 % rodičov a 19 % uviedlo, že to urobí, iba ak si to vyžiada škola. Ďalších 19 % bolo rázne proti očkovaniu. Prieskum odhalil podobný vzorec medzi rodičmi detí vo veku 5 až 11 rokov a detí mladších ako 5 rokov. Postoj rodičov k očkovaniu detí vo všeobecnosti odráža ich vlastné skúsenosti a zámery.

„Vakcína nie je pre deti potrebná, pretože majú ľahký priebeh Covidu“

Deťom hrozí ťažký priebeh Covidu vo všeobecnosti menej než dospelým. Pediatrička Christina Johnsová však zdôrazňuje, že existujú deti, ktoré postihne ťažký priebeh ochorenia. Do úvahy treba brať aj riziko dlhodobého Covidu, ktorý sprevádzajú bolesti hlavy, únava, problémy so sústredením alebo iné pretrvávajúce ťažkosti. Údaje predložené americkému Poradnému výboru pre imunizáciu ukazujú, že u adolescentov vo veku od 12 do 17 rokov je pravdepodobnosť hospitalizácie s Covid-19 oveľa vyššia ako u chrípky.

Aj očkovanie tínedžerov pozostáva z dvoch dávok podaných s mesačným odstupom, rovnako ako u dospelých. Je to to isté dávkovanie. Deti vo vekovej skupine 12 až 15 rokov sú totiž imunologicky podobné dospelým.

Očkovanie detí ich chráni pred závažnými infekciami a komplikáciami súvisiacimi s Covidom, vrátane MIS-C, čo je syndróm multisystémovej zápalovej odpovede. Je to zriedkavý, ale nebezpečný syndróm u detí vystavených Covidu.

Čím viac ľudí je zaočkovaných, tým menšia je šanca na replikáciu, cirkuláciu a mutáciu vírusu, upozorňuje pediatrička. „Rodičia si musia uvedomiť, že očkovanie dieťaťa pomôže nielen tomu, aby sa vrátilo k bežným denným činnostiam, ale pomôže aj komunitám a krajine vrátiť sa k životu, ako sme ho poznali pred Covidom,“ hovorí Julie Boomová, profesorka pediatrie a riaditeľka imunizačného projektu v Detskej nemocnici v Houstone.

„Vývoj vakcín bol uponáhľaný a preto nemusia byť bezpečné“

Mohlo by sa zdať, že vývoj vakcín bol až prirýchly. Stále však nie je dôvod myslieť si, že výrobcovia pri navrhovaní alebo testovaní nových vakcín znižovali mieru bezpečnosti. Vakcína Pfizer/NioNTech prešla podobne ako ostatné vakcíny cestou klinických štúdií a kontrol.

Rýchlosť, s akou vakcíny schválili, bola zapríčinená aj znížením byrokracie, nie však vedeckej presnosti. "Proces bol zrýchlený, nie uponáhľaný," upozorňuje Litjen Tan, odborník na mikrobiológiu a imunológiu. Dodáva, že vakcíny sú aj produktom dvoch desaťročí predklinických štúdií a minulých skúseností vedcov s vývojom vakcín v súvislosti s dvoma predchádzajúcimi koronavírusmi: SARS (ťažký akútny respiračný syndróm) a MERS (blízkovýchodný respiračný syndróm).

Rýchlosť, s akou vakcíny schválili, bola zapríčinená aj znížením byrokracie, nie však vedeckej presnosti.

„Dlhodobé účinky vakcíny ešte nepoznáme“

To, čo vieme o vedľajších účinkoch vakcíny, pochádza z klinických štúdií, ktoré sa začali v júli 2020, ako aj z nepretržitého monitorovania. Spoločnosť Pfizer zaradila do svojej štúdie viac ako 46 000 dobrovoľníkov, vrátane 2260 mladých ľudí vo veku od 12 do 15 rokov. Medzi dospievajúcimi boli nežiaduce reakcie zvyčajne také, aké by ste očakávali: bolesť v mieste vpichu, únava a bolesť hlavy. Menej časté boli zimnica, bolesť svalov, horúčka, bolesti kĺbov a opuch alebo začervenanie v mieste vpichu.

V tomto okamihu „by bolo mimoriadne neobvyklé“, ak by sa objavil nejaký nový vedľajší účinok, tvrdí profesorka pediatrie Boomová. Mikrobiológ Tan dodáva, že väčšina vedľajších účinkov očkovania sa objaví počas prvých 60 dní po podaní vakcíny.

„Môže to mať vplyv na plodnosť detí“

Obavy z toho, že vakcína proti Covid-19 môže spôsobiť, že dospievajúci budú neplodní, je na sociálnych sieťach čoraz rozšírenejším mýtom. Vedci tvrdia, že neexistuje nijaký základ pre takéto tvrdenie. Očkovanie nemôže ovplyvniť súčasnú ani budúcu plodnosť ani u žien, ani u mužov.

Vakcína Pfizer je takzvaná mRNA vakcína. Učí naše bunky vyrábať tzv. spike proteín, rovnaký proteín, ktorý sa nachádza na povrchu vírusu SARS-Cov-2. Ak ste vírusu v budúcnosti vystavení, váš imunitný systém bude vďaka očkovaniu vedieť, ako s ním bojovať. Neexistuje však žiadny mechanizmus na transport mRNA do jadra bunky, kde sú tvorené gény. „To nie je biologicky možné,“ upozorňuje mikrobiológ, takže vplyv na vajíčka, spermie alebo bunky reprodukčných orgánov je vylúčený.

Medzi dospievajúcimi boli nežiaduce reakcie zvyčajne také, aké by ste očakávali: bolesť v mieste vpichu, únava a bolesť hlavy.

„Očkovanie by mohlo dieťa vystaviť riziku alergickej reakcie“

„U desiatok miliónov ľudí, ktorí boli očkovaní, bola miera anafylaxie neuveriteľne nízka,“ poznamenáva doktorka Johnsová. V klinických štúdiách spoločnosti Pfizer neboli medzi 12 až 15-ročnými deťmi hlásené žiadne prípady anafylaxie, čiže ťažkej alergickej reakcie. Očkovacie centrá však disponujú personálom aj vybavením na zvládnutie akýchkoľvek prípadných reakcií.

Aj z tohto dôvodu ľudia po podaní očkovacej látky ostávajú v očkovacích priestoroch a sú sledovaní ešte 15 minút po podaní vakcíny, alebo 30 minút, ak sa u nich predtým objavila alergia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok