Únia zváži konanie Bieloruska, v hre je aj pozastavenie letov

TA3 TASR
24.5.2021 13:39

Európska únia a NATO požadujú medzinárodné vyšetrovanie núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair letiaceho z Atén do Vilniusu, ktoré bieloruské úrady v nedeľu prinútili pristáť v Minsku. Podľa tlačovej agentúry Reuters to v pondelok potvrdil šéf európskej diplomacie Josep Borrell, len niekoľko hodín pred začatím mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli.

Únia zváži konanie Bieloruska, v hre je aj pozastavenie letov
SITA/AP

Zadržali novinára a aktivistu

Bieloruské úrady v nedeľu pre údajnú bezpečnostnú hrozbu za použitia vojenskej stíhačky prinútili na letisku v Minsku núdzovo pristáť civilné lietadlo, aby následne zadržali novinára a aktivistu Ramana Prataseviča. Borrell vyhlásil, že bieloruské úrady svojím donucovacím činom ohrozili bezpečnosť cestujúcich a posádky. "Musí prebehnúť medzinárodné vyšetrovanie tohto incidentu, aby sa preverilo, či sa porušili pravidlá medzinárodnej leteckej prevádzky," uviedol Borrell.

Naznačil, že pracovná agenda summitu bude ovplyvnená vývojom tejto situácie, keď premiéri a prezidenti budú počas pondelkovej pracovnej večere diskutovať o možných represívnych opatreniach proti Minsku. "Európska únia zváži dôsledky tohto konania vrátane opatrení proti zodpovedným osobám," odkázal Borrell.

Sankcie môžu sprísniť

EÚ doteraz uvalila tri série sankčných opatrení proti Bielorusku v reakcii na represívne udalosti, ktoré v tejto krajine nasledovali po vlaňajších zmanipulovaných prezidentských voľbách. Únia pripravuje štvrté kolo sankcií, čo pred dvoma týždňami (10. mája) naznačili aj ministri zahraničných vecí EÚ na svojom stretnutí v Bruseli.

Nedeľňajší incident však môže sprísniť povahu týchto sankcií – nemenovaný diplomat EÚ pre Reuters totiž uviedol, že nové reštrikcie môžu mať podobu pozastavenia letov všetkých leteckých spoločností EÚ nad Bieloruskom, zákaz pristávania bieloruských lietadiel na letiskách v EÚ alebo pozastavenie všetkých tranzitov z Bieloruska do krajín EÚ vrátane pozemných transferov z bieloruských letísk.

Za medzinárodné vyšetrenie odklonu civilného lietadla sa vyslovil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Na svojom účte na Twitteri upozornil, že ide o "vážny a nebezpečný incident, ktorý si vyžaduje medzinárodné vyšetrovanie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok