V litovských parlamentných voľbách sa očakáva víťazstvo opozície

TASR
14.10.2012 11:03

Litovčania zároveň hlasujú aj v referende o výstavbe novej jadrovej elektrárne a očakáva sa, že ju odmietnu, hoci by podľa jej stúpencov mohla pomôcť energetickej nezávislosti krajiny.

V litovských parlamentných voľbách sa očakáva víťazstvo opozície
SITA

Voľby sa dnes začali aj v Litve, kde sa očakáva víťazstvo ľavicovej opozície a populistov nad konzervatívnou vládou Andriusa Kubiliusa. Litovčania však hlasujú aj v referende o výstavbe novej jadrovej elektrárne a očakáva sa, že ju odmietnu, hoci by podľa jej stúpencov mohla pomôcť energetickej nezávislosti krajiny.
Litovčania sú unavení z tvrdých úsporných opatrení Kubiliusovej vlády, vysokej nezamestnanosti a zničujúcej sa životnej úrovne v terajšej hospodárskej recesii a podľa predvolebných prieskumov budú zrejme hlasovať pre opozičných sociálnych demokratov (Litovská sociálno-demokratická strana) alebo populistické zoskupenie bývalého prezidenta Právo a poriadok. Jeho predsedom je Rolandas Paksas, ktorého pred ôsmimi rokmi parlament s úspechom odvolal z funkcie prezidenta.
Vláda premiéra Andriusa Kubiliusa sa ujala funkcie koncom roka 2008 a musel ihneď zoškrtať štátne výdavky a zvýšiť dane, aby zabránila výraznému prepadu ekonomiky po rokoch intenzívneho rastu.
Hoci sa Litva vyhla nesplácaniu svojich dlžôb, životná úroveň občanov sa prudko zhoršila. Desiatky tisíc Litovčanov opustili krajinu a hľadali si prácu inde v Európskej únii, v dôsledku čoho Litva zaznamenala jeden z najväčších demografických poklesov v Európe.
V dnešnom referendu sa majú Litovčania vyjadriť k tomu, či by nová vláda mala pokračovať s plánmi na

výstavbu novej jadrovej elektrárne, ktorá má nahradiť starú z čias sovietskej éry, ktorú uzavreli v roku 2009. Hoci bude výsledok referenda nezáväzný, výrazné "nie" by torpédovalo plány na spoločnú výstavbu novej JE so susedným Estónskom a Lotyšskom.
Ostatný prieskum v tejto záležitosti sa uskutočnil v máji a dve tretiny opýtaných sa v ňom vyjadrili proti výstavbe novej jadrovej elektrárne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok