Slováci narazia na veľkého favorita, zmerajú si sily s Ruskom

TA3 TASR
24.5.2021 09:04

Po dvoch papierovo slabších súperoch narazia Slováci na prvého veľkého favorita. Popoludní si zmerajú sily s tímom Olympijského výboru Ruska.

Slováci proti lídrovi skupiny

Slovenskí hokejisti nastúpia proti Rusku (od 15.15 SELČ) s cieľom pripraviť lídrovi A-skupiny prvú prehru na MS v Rige. Zverenci Craiga Ramsayho majú v nohách nedeľný zápas s Veľkou Britániou, zborná nastúpi po dni voľna, pred ktorým si pripísala dve víťazstvá.

Rusi, hrajúci oficiálne pod hlavičkou Ruského olympijského výboru, zdolali v úvodné dva dni šampionátu Česko (4:3) a Veľkú Britániu (7:1). Zatiaľ čo proti Britom bez problémov potvrdili pozíciu favorita, predtým s ambicióznymi Čechmi rozhodli o víťazstve až v 19 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času. "Z toho zápasu som videl päť minút. Vedel som, že to bude vyrovnaný zápas, aj Rusi aj Česi majú výborné tímy. Tušil som, že to bude o jednom góle, Rusi to strhli na svoju stranu," povedal slovenský útočník Martin Faško-Rudáš.

Pre Slovákov budú Rusi tretí súper na MS a dá sa očakávať, že predvedú oveľa väčšiu hokejovú kvalitu než Bielorusi a Briti. "Každý súper je ťažký, takže sa nemôžeme pozerať na nič iné a musíme ísť naplno," dodal Faško-Rudáš. Rusi sú pomerne častý súper Slovenska na MS. Predošlé dve konfrontácie sa skončili víťazstvom zbornej na nulu. Zatiaľ naposledy sa na šampionáte stretli pred tromi rokmi v Dánsku a Rusi zvíťazili 4:0. Zo súčasného kádra SR hrala v tom stretnutí iba pätica - Michal Krištof, Dávid Buc, Marek Ďaloga, Adam Jánošík a Mário Grman. Na MS 2017 v Nemecku zvíťazili Rusi nad Slovenskom hladko 6:0, v zostave zdolaných boli aj Jánošík, Martin Gernát a Pavol Skalický.

Nastanú zmeny v zostave?

Po zápase proti Veľkej Británii trénera Ramsaya nepotešila slabá efektivita. Možno aj preto urobí pred zápasom s Ruskom nejaké zmeny v zostave. Jedna zmena zrejme príde aj na brankárskom poste, pretože zápas proti Britom nedohral pre zranenie v dolnej časti tela Branislav Konrád. "Je to problém. Cíti bolesť, nemôže stopercentne chytať. Pôjde na vyšetrenie a uvidí sa," uviedol Ramsay.

Na MS ešte nehrali obrancovia Martin Bučko a Michal Ivan a útočníci Miloš Kelemen, Dávid Buc a Adrián Holešinský. Kto z nich by mohol dostať v pondelok proti Rusom šancu, Ramsay nekonkretizoval: "Hráme tretí zápas za štyri dni, takže možno nejaké zmeny budú. Máme čerstvých hráčov, ktorí ešte nehrali, je to dobrá príležitosť poslať do zápasu niekoho z nich. Neviem ešte kto to bude, ale nejaké zmeny urobíme."

Tréner Slovákov tiež povedal, na čo si jeho zverenci musia dať v zápase proti favoritovi pozor: "Musíme si dať pozor na odrazené puky, pretože Rusi sú pred bránkou veľmi dôrazní a kreatívni, tlačia sa neustále do gólu. Musím ich dobre pokrývať a skúsime ich prekvapiť." Slovenskí hokejisti však musia byť aj efektívnejší ako v zápase proti Veľkej Británii. Zo 43 striel prešli do siete iba pokusy Mareka Hrivíka a Róberta Lantošiho. "Mohli sme ich mať aj 50. Chcem tým povedať, že sme veľakrát vymýšľali a volili sme prihrávku namiesto strely. Musíme pracovať lepšie pred bránkou, po strele tam potrebujeme hráča na dorážku pred brankárom, ale aj hráča, ktorý je ďalej od bránky. Musíme byť jednoducho efektívnejší," povedal Ramsay.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok