Podľa Rašiho je stretnutie v SIS neštandardné. Sulík je rád, že ho nepozvali

TA3
23.5.2021 14:48

Ako hodnotí stretnutie v SIS opozícia a ako koalícia? Podľa Richarda Rašiho (Hlas-SD) je nepredstaviteľné, aby v demokratickom štáte došlo k podobnému stretnutiu najmocnejších ľudí. Richard Sulík (SaS) hovorí, že o schôdzke vedel a vopred ho o nej informoval premiér. V relácii V politike zároveň prezradil, že v prípade odchodu strany Za ľudí z koalície, ju bude SaS nasledovať.

Schôdzka v SIS

Sulík priznal, že o stretnutí v SIS vedel. Ide podľa neho síce o neštandardné stretnutie, ale nevidí na ňom žiadny problém. Premiér Eduard Heger týmto krokom, podľa Sulíka, neporušil svoje kompetencie. „Pozvanie neplatilo pre vicepremiéra, ale pre bezpečnostné zložky a funkcie, ktoré dostávajú správy z tajných služieb. Som rád, že som sa ho nezúčastnil,“ dodal predseda SaS s tým, že je dobré, že ho nepozvali. Horšie stretnutia sú podľa neho tie v hoteli Hilton, "kde sa stretával Bödör, Brhel a špičky Smeru".

Podľa Rašiho je takéto stretnutie absolútne neštandardné. „Z môjho pohľadu je nepredstaviteľné, aby sa v demokratickom štáte robilo takto utajené stretnutie najmocnejších ľudí v štáte.“ Ak sa schôdzka nevysvetlí, tak podľa Rašiho budú „lietať rozličné teórie, z ktorých každá môže byť pravdivá“.

Predseda koaličnej strany tvrdí, že mu premiér pred stretnutím telefonoval. "Povedal mi, že niečo takéto bude a vysvetlil mi dôvody.".

Sulík zároveň nesúhlasí s tvrdením Fica, ktorý hovorí, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a policajný exprezident Tibor Gašpar sú politickými väzňami a mali by byť prepustení z väzby. Raši si myslí, že by o tom mali rozhodnúť na základe faktov príslušné orgány.

Kolúzna väzba

Líder SaS tvrdí, že podporí rozhodnutie Kolíkovej. "My budeme súhlasiť s tým, na čom sa dohodne ministerka spravodlivosti s Borisom Kollárom. Nemáme záujem do toho vnášať ďalší rozmer a pripomienky," dodal. Ak by sa Kolíková a Kollár nedohodli, tak to pre SaS "bude veľký problém" a ak by strana Za ľudí odišla z koalície, SaS ju bude, podľa slov Sulíka, nasledovať.

Raši tvrdí, že Hlas podporí poslanecký návrh, ktorý predložila poslankyňa Hajšelová. "Myslíme si, ale, že posunutie o mesiac a tlak na to, aby to nebol poslanecký návrh, ale návrh vládny, je oddialovanie riešenia problému," prezradil.

Sulík však oponoval. „Je správne a rozumné to mať ako vládny návrh. To, že sme to posunuli o mesiac len ukazuje vôľu všetkých zúčastnených, že chceme túto koalíciu udržať pri živote," upresnil.

Zadržanie funkcionárov

Podľa šéfa SaS môže byť dianie okolo bývalých funkcionárov znakom "akejsi vojny v mocenských zložkách".  "Úplne sme polícii uvoľnili ruky a je tam množstvo pozitívnych výsledkov. Ale má to aj negatívne javy. Rozhodne to nie je obraz, ktorý by bol pre túto koalíciu dobrý," prezradil.

Raši v prípade Zuriana hovorí o účelovom konaní či zastrašovaní. "Je tu informácia od bývalého šéfa NAKA, že dal trestné oznámenie, ktoré sa týkalo našich lídrov, či Hegera, či Matoviča a nebol ani predvolaný na výsluch. Potom mu vykopnú dvere po nejakej tajnej schôdzke. Už aj keby sme nechceli byť konšpirátori, je tu toľko otáznikov, že nevieme, čo je pravda. Vyzerá to, že to bolo zastrašovanie alebo účelové."

Štátny rozpočet

Sulík považuje navýšenie výdavkov rozpočtu o 3,4 miliardy za vysoké. „Videli sme zoznam položiek, sú tam také, ktoré tam nepatria. Je tam veľa necovidových položiek," prezradil s tým, že momentále prebiehajú debaty a že sa musia dohodnúť na konkrétnych položkách. "Určite budeme súhlasiť so všetkým, čo je covid opatrenie." Raši hovorí o schválení len tých položiek, ktoré sú nevyhnutné.

Predseda SaS  zároveň tvrdí, že nie sú proti skrátenému konaniu. "Mali sme problém v tom, že tá doba, kedy sme s ním boli oboznámení, bola príliš krátka," upresnil.

Sulík sa vyjadril aj k otázkam o rozpade koalície. "Matovič mi dal za posledných 14 mesiacov toľko príležitostí, že kebyže nemám maximálnu úprimnú vôľu udržať koalíciu pokope, tak je dávno po nej."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok