Kliešť nesmie byť zahryznutý viac ako 36 hodín! Čo sa stane potom?

TA3/bd
23.5.2021 14:03

Kliešte sú v dnešnej dobe všade. Rozmach ich populácie a infekcie spojené s uhryznutím by mali byť mementom, aby sme si začali viac uvedomovať riziká. Kliešte nelietajú ani neskáču, ale môžu sa na vás vyšplhať, ak sa priblížime dosť blízko. A tým sa to začína...

Kliešť nesmie byť zahryznutý viac ako 36 hodín! Čo sa stane potom?
Pexels

Aby sa dostali na naše telo, vyliezajú na nízke rastliny, lístie alebo iné objekty blízke zemi. Keď prejdete okolo, kliešť vás chytí zadnými nohami za topánky alebo nohavice alebo za kožu a potom sa vyšplhá hore, až kým nenájde bezpečné a nenápadné miesto na zahryznutie sa do tela.

Sledujte sa od kolien až po krk

Páčia sa im skryté miesta, kde je pokožka jemná a kde sa môžu ukryť bez toho, aby ich niekto odhalil. Medzi najobľúbenejšie patria zadné časti kolien, podpazušie, zadná časť krku a slabiny. Po prichytení na koži tam zostanú aj niekoľko dní a pomaly sa živia vašou krvou, kým sami nakoniec neodpadnú. Kliešte sa musia živiť hostiteľom v každej fáze svojho životného cyklu, aby prežili.

Poštípanie kliešťom nemôžete cítiť, zistíte ho škvrnou alebo pocitom na pokožke.

pexels-vanessa-garcia-6324254_0a140371-3b27-276c.jpg

Ako zistíte, či vás uhryzol?

Zistenie môže byť zložité. Na rozdiel od uštipnutia komárom a iným hmyzom, uhryznutie kliešťom nemá tendenciu spôsobovať svrbenie alebo okamžité podráždenie pokožky. Každý článkonožec a hmyz živiaci sa krvou zavádza do rany sliny. Tie obsahujú bielkoviny, ktoré bránia zrážaniu krvi po uhryznutí, čo by spomalilo jej odtok, a tým narušilo jeho kŕmenie.

Okrem toho, že zabraňujú zrážaniu krvi, spúšťajú aj reakciu vášho imunitného systému. Táto reakcia spôsobuje začervenanie, opuch, svrbenie a všetky ďalšie nepríjemné podráždenia pokožky, ktoré sú spojené s bodnutím. Uhryznutie kliešťom je ale rôzne. Kliešte potláčajú túto reakciu s imunosupresívami v slinách. Pretože uhryznutie kliešťa nemôžete cítiť, môžete ho zistiť jedným z dvoch spôsobov: škvrnou alebo pocitom kliešťa na pokožke.

pexels-erik-karits-4564961_0a140370-3b8d-f2a9.jpg

Ak je kliešť stále zahryznutý...

Nájsť kliešťa na pokožke môže byť dosť ťažké, najmä počas jarných a začiatkom letných mesiacov, keď sú v štádiu nymfy a zhruba také veľké ako mak. Musíte pozorne preskúmať svoju pokožku, nechať druhých poprezerať miesta, ktoré si nevidíte. Aj keď sú dospelé kliešte o niečo väčšie, stále je ťažké ich identifikovať. Prechádzajte rukami po týchto častiach tela, kde majú kliešte tendenciu hrýzť. Je to ďalší spôsob, ako ich nájsť skôr, ako odpadnú. Budete ich cítiť ako malé, neznáme a tvrdé uzlíky na vašej pokožke.

Ak kliešť vypadol ...

Zatiaľ, čo uhryznutie kliešťom nespôsobuje okamžite svrbenie, stále môžu spôsobiť svrbiacu léziu, aj po vypadnutí. Veľkosť môže byť u každého iná, a preto je nemožné rozlíšiť uhryznutie kliešťom od uhryznutia komárom. Najmä ak kliešť, ktorý vás zakusol nemal boreliózu alebo inú infekciu. Je potom pravdepodobné, že uhryznutie pripomína uhryznutie komárom a rýchlo zmizne.

Ak vám svrbivá lézia nezmizne do niekoľkých dní, mohlo by to znamenať lymskú boreliózu alebo iný druh kliešťovej infekcie. To isté platí pre veľkú léziu kože v tvare volského oka - niečo, čo vyzerá ako červený lem obklopený jednými alebo viacerými vonkajšími krúžkami zapálenej červenej kože.

befunky-collage-3_c0a80301-3bd9-5092.jpg

Máte iba 36 hodín

Ak nájdete na tele kliešťa, mali by ste ho čo najskôr odstrániť. Všeobecne platí, že na prenesenie lymskej boreliózy je potrebné, aby bol v tele najmenej 36 hodín. Ak sa rýchlo dostanete k lekárovi alebo dermatológovi, môžu kliešťa odstrániť bezpečným spôsobom. Ak si ho odstraňujete sami, použite pinzetu alebo špeciálne nástroje na odstraňovanie kliešťov. Nerobte si starosti, ak v pokožke zanecháte nejakú malú časť v podobe čiernej švrnky. To nie je veľký problém. Rozmačkanie kliešťa počas extrakcie nespôsobí vstreknutie viac škodlivých slín do rany. Miesto potrite alkoholom, aby ste zabránili infekcii. Aby ste mali istotu, že ste neochoreli, navštívte svojho lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok