Ak prejde zmena kolúznej väzby, OĽANO to stiahne dole, myslí si Vagovič

TA3
22.5.2021 21:38

Nie je to dobrý signál. Od Igora Matoviča, ktorý sa roky profiloval ako protikorupčný bojovník, by riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková a šéf investigatívneho tímu Aktuality.sk Marek Vagovič očakávali jednoznačné stanovisko k zmene kolúznej väzby. A to aj napriek tomu, že strana Borisa Kollára a OĽANO majú v rámci koalície dobré vzťahy. Hnutiu OĽANO by podpora zmeny zákona podľa nich skôr uškodila.

Ak prejde zmena kolúznej väzby, OĽANO to stiahne dole, myslí si Vagovič
TA3

Veľa zo sľubov zostalo len na papieri, i keď sa mnohé ministerstvá snažia prjímať protikorupčné opatrenia, myslí si o roku vládnutia novej vlády riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Ako pozitívny príklad uviedla zákon o zaisťovaní majetku osobám, ktoré sú podozrivé zo závažných trestných činov.

"Červenou čiarou" by však pre ňu bolo, keby Sme rodina, opozícia a časť hnutia OĽANO hlasovali spolu za zmenu kolúznej väzby. Nejde podľa nej o to, že kolúzna väzba zmenu potrebuje, ale o to, že politikov táto téma začala zaujímať až vtedy, keď v kolúznej väzbe "skončili ich kamaráti". Ak by táto čiastková zmena trestného poriadku prešla, bol by to pre ňu dôkaz toho, že systém "našich ľudí pokračuje".

Zatýkanie vysokopostavených ľudí je podľa Mareka Vagoviča "precedens, ktorý v našich dejinách nepoznáme". Na druhej strane hovorí, že proces je len na začiatku, a netreba byť "prehnaný optimista, ale realista". Za lakmusový papierik označil zmenu kolúznej väzby. "Ak to naozaj prejde v takej forme, ako to chce Boris Kollár, myslím si, že táto koalícia, ktorá nastupovala s protikorupčným imidžom, nemá právo ďalej fungovať," uviedol v relácii.

Kolúzna väzba podľa Petkovej potrebuje komplexnú zmenu, nie len zmenu určitej časti, ktorá by "ochránila" exšéfa Slovenskej informačnej služby. Ako ďalej v relácii uviedla, myslí si, že Igor Matovič sa mal v prípade vyjadrenia Borisa Kollára o tom, že zmenu kolúznej väzby chcú dosiahnuť aj kvôli Vladimírovi Pčolinskému, rázne ohradiť. "Bolo to pre mňa osobným sklamaním."

Od Igora Matoviča, ktorý sa profiloval ako protikorupčný bojovník, by v tak závažnej veci očakával stanovisko aj Vagovič. Vzťahy so stranou Sme rodina by mal dať Matovič v tomto prípade podľa neho "bokom", a povedať k tomu jednoznačné stanovisko. Dúfa, že Matovič využije svoju autoritu v rámci klubu, ked´že sa v kuloároch hovorí o tom, že zmenu zákona by podporili viacerí členovia hnutia, ktorí sedia v parlamente. Myslí si, že ak by návrh prešiel v národnej rade ďalej, OĽANO by to neskôr "stiahlo" pod päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok