Latinská Amerika zažíva enormný ekonomický rast

TA3
22.5.2021 09:00

Latinská Amerika je obrovský trh so 600-miliónmi potenciálnych zákazníkov. Ekonomika regiónu v medzinárodnom porovnaní zaostáva. HDP krajín Strednej a Južnej Ameriky na obyvateľa dosahuje len 40 percent úrovne EÚ a len 25 percent z hodnoty USA. Ale Latinská Amerika je považovaná za atraktívnu destináciu pre podnikateľov z celého sveta. Aké príležitosti ponúka tento trh?

Latinská Amerika zažíva enormný ekonomický rast
TASR/AP

Najnovšie čísla Svetovej banky hovoria o silnom raste strednej vrstvy. Znamená to zvýšenie dopytu spotrebiteľov. Stredná trieda už reprezentuje 30 percent obyvateľstva Latinskej Ameriky. Ďalšou dobrou správou je aj to, že takmer vo všetkých odvetviach chýba silná domáca konkurencia. Zahraničné firmy s overeným konceptom a silným produktom preto majú veľkú šancu na úspech. Ďalšou výhodnou regiónu je to, že firma, ktorá úspešne zakorení v jednom štáte, má vďaka kultúrnym podobnostiam jednoduchšiu expanziu do iných krajín.

V prípade, že chceme na trhu v Latinskej Amerike investovať alebo obchodovať si treba zadefinovať aké sú špecifiká tohto trhu, ako sa na ten trh dostať a následne v čom na tomto trhu investovať alebo obchodovať. Tieto otázky si musí klásť každá firma, ktorá chce na tomto trhu pôsobiť. V každom prípade toto prostredie je viac fluidné a meniace sa,” hovorí v relácii Investujeme na TA3 generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič. Ten však dodáva, že existujú spôsoby ako na tento trh vstúpiť a pre slovenských investorov je zaujímavý svojou veľkosťou. Treba však byť trpezlivý a mať lokálnych partnerov.

V týchto krajinách sú rôzne politické výzvy. Na druhej strane tu však máme enormný ekonomický rast, ktorý je určite rýchlejší a drastickejší ako rast v Strednej Európe. Napríklad 10 rokov dozadu ste v hlavnom meste Kolumbie v Bogote videli kone ako normálny dopravný prostriedok. Keď sa tam pozrieme teraz je tam neskutočne veľa vozidiel,” hovorí finančný riaditeľ Proxenty Martin Kubalík. Ten dodáva, že Latinská Amerika má väčší podiel obyvateľov v mladom produktívnom veku a v porovnaní s Európu disponuje lacnejšou pracovnou silou a tiež dostatkom nerastných surovín.

Podľa Martina Kubalíka je v Latinskej Amerike stále známa aj značka aj Made in Czechoslovakia: „Zaleží to od jednotlivej krajiny. Táto značka je tam veľmi známa. Naša spoločnosť aktívne podniká na Kube a tam nám táto značka otvárala dvere, aj keď bolo treba na tieto dvere trpezlivo kopať viacero rokov.

Medzi silné krajiny regiónu patrí Mexiko, ktoré má veľký a solídny domáci trh a navyše vývozné napojenie na USA. Ďalej je to Brazília, ktorá je piatou najľudnatejšou krajinou sveta. Podľa viacerých Európu z biznisového hľadiska najviac pripomína Čile. Preto ho mnohé firmy považujú za vstupnú bránu do regiónu.

Nevýhodou však je to, že čilský trh už relatívne preplnený, takže konkurencia je tu silnejšia ako inde. Čile sa otvorilo investíciám zo zahraničia už v 80. rokoch a vďaka tomuto kapitálu tamojšie firmy zosilneli a dnes samy investujú po celom regióne. Väčší potenciál má z tohto pohľadu Peru.

Viacerí upozorňujú, že podnikanie na tamojšom trhu má svoje špecifiká. Treba sa preto na ne pripraviť. Napríklad proces získavania povolení je tam náročnejší ako v Európe. Jednou z hrozieb je aj menové riziko. Nie je nezvyčajné, keď hodnota miestnych mien silno kolíše. Výkyvy môžu ohlodať časť z podnikateľských ziskov. Z pohľadu menového rizika je výhodou orientácia na Ekvádor a Panamu, kde ako obeživo slúži americký dolár V Latinskej Amerike je častá byrokracia a pomalosť úradníkov. Podnikatelia, ktorí už v regióne reálne podnikajú, však hovoria, že to nie je vždy pravidlom. Pri vstupe na trh preto odporúčajú využiť skúsenosti lokálneho partnera, či už domácej firmy, alebo zahraničného investora, ktorý sa už na trhu etabloval.

Pozrite si celú reláciu Investujeme:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok