Dobré správy pre krajiny Európskej únie: Dohoda o covid pasoch sa podarila

TA3 TASR
21.5.2021 17:24

Európske zelené COVID pasy by mali byť aktívne najneskôr od 1. júla. Povedal to v piatok eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktorý štvrtkovú dohodu členských krajín Európskej únie a Európskeho parlamentu na podmienkach týchto osvedčení označil za "dobrú správu pre všetkých občanov členských krajín EÚ". Informovala o tom agentúra DPA.

Dobré správy pre krajiny Európskej únie: Dohoda o covid pasoch sa podarila
TASR/AP

Covid pasy občanom členských krajín Európskej únie umožnia "slobodnejšie sa pohybovať v rámci EÚ s úplnou bezpečnosťou čo sa týka zdravia", a podporia odvetvia ekonomiky závislé od voľného pohybu ľudí, povedal Reynders novinárom v Bruseli.

Členské štáty Únie majú podľa Reyndersa počas júna ukončiť všetky prípravy, aby tak mohli úspešne spustiť Covid pasy s cieľom zjednodušiť cestovanie po Európe. Európska komisia ponúka v tejto súvislosti technickú podporu, ako aj finančné prostriedky, dodal eurokomisár.

Prechodné obdobie na šesť týždňov

Členské štáty Únie, ktoré však budú potrebovať viac času na prípravu, budú môcť využiť ešte šesťtýždňové prechodné obdobie, dodal Reynders s tým, že táto etapa pokrýva väčšinu z vrcholnej letnej sezóny v júli a auguste.

Členské štáty EÚ a EP uzavreli vo štvrtok večer dočasnú kompromisnú dohodu, ktorá stanovuje podmienky používanie týchto certifikátov. Na budúci týždeň na mimoriadnom summite EÚ (24. - 25. mája) budú o nich rokovať šéfovia vlád a štátov a nakoniec budú musieť dohodu odobriť aj poslanci EP počas svojho júnového plenárneho zasadnutia (7. - 10. júna) v Štrasburgu.

Tri typy certifikátov - pre zaočkovaných ľudí, pre osoby s negatívnym výsledkom testu a pre tých, čo prekonali ochorenie Covid-19 - budú dostupné zdarma, a to v digitálnej i v papierovej podobe. Osvedčenia budú akceptované vo všetkých krajinách Únie bez ohľadu na to, v ktorej z krajín boli vydané.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok