Výnimočný úspech, hovorí o operácii v pásme Gazy Netanjahu

TA3 TASR
21.5.2021 16:33

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil v piatok vojenskú operáciu v pásme Gazy za "výnimočný úspech".

Výnimočný úspech, hovorí o operácii v pásme Gazy Netanjahu
TASR/AP

"V tejto operácii sme dosiahli svoj cieľ," povedal Netanjahu v súvislosti s ťažením namiereným najmä proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas a Islamskému džihádu – druhému najsilnejšiemu militantnému zoskupeniu v pásme Gazy. Izraelský minister obrany Benny Ganc dodal, že Izrael operáciu uskutočnil podľa plánov, "ktorých príprava trvala roky a mesiace". "Vojenská aktivita sa skončila. Teraz je čas na politické kroky," povedal.

Prímerie medzi Izraelom a palestínskymi militantnými skupinami vstúpilo do platnosti v piatok o 01.00 h SELČ po medzinárodnom úsilí o deeskaláciu násilia. Prímerie sprostredkoval Egypt, ktorý naň podľa svojich vyjadrení bude dohliadať. Ganc hnutie Hamas upozornil, že za prípadné porušenie prímeria "draho zaplatí".

Situácia na hraniciach medzi Izraelom a palestínskou enklávou sa prudko vyhrotila začiatkom mája a neskôr prerástla do vojenského konfliktu. Radikáli z pásma Gazy na Izrael od 10. mája odpaľovali rakety a Izrael podnikal v tejto palestínskej enkláve letecké útoky.

Netanjahu v piatok povedal, že izraelské útoky zabili "viac ako 200 teroristov" vrátane 25 vysokopostavených veliteľov. V Izraeli bolo zabitých 12 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy podľa AFP vo svojich radoch uvádza 243 obetí na životoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok