OĽANO po zásahu u Zuriana: Splnili sme, čo sme ľuďom sľúbili

TA3/TASR
21.5.2021 14:22

Koaličná SaS je znepokojená aktuálnym dianím v mocenských zložkách štátu. Orgány činné v trestnom konaní musia podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Baránika (SaS) preukázateľne dokázať opodstatnenosť obvinenia aj exšéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana. Podpredseda vládnej strany Za ľudí Juraj Šeliga považuje udalosti okolo obvinenia Zuriana za závažnú vec. Očakáva jasné vysvetlenie aj od policajného prezidenta Petra Kovaříka. Poukázal na krehkú dôveru verejnosti, polícii ale verí.

OĽANO po zásahu u Zuriana: Splnili sme, čo sme ľuďom sľúbili
TASR/Pavol Zachar

Potvrdenie najhorších obáv

"Momentálne máme viac otázok ako odpovedí, čo rozhodne nepomáha k budovaniu dôvery v chod polície či tajných služieb. Hĺbku rozvratu zložiek, ktoré majú chrániť našu ústavu a právny štát, považujeme za potvrdenie najhorších obáv, o ktorých hovoríme mnoho rokov.

Orgány činné v trestnom konaní musia preukázateľne dokázať opodstatnenosť obvinenia aj exšéfa NAKA," uviedol Baránik s tým, že možno len dúfať, že spravodlivosť zvíťazí. Dodal, že boj za spravodlivosť a o pravdu je momentálne bojom o prinavrátenie dôvery v právny štát.

Kto nič zlé neurobil, nemá sa čoho báť

"Dôvera verejnosti je krehká vec a je povinnosťou všetkých verejne činných osôb poskytnúť informácie v zákonnom rozsahu a takým spôsobom, aby verejnosť nemala žiadne pochybnosti o aktuálnej situácii v policajnom zbore. Rovnako predpokladám, že ak pán Zurian nemá čo skrývať, príde na políciu a všetko vysvetlí. Kto nič zlé neurobil, nemá sa čoho báť," uviedol Šeliga.

Podčiarkol, že polícii aj NAKA verí. Poznamenal, že vyšetrovanie bývalého šéfa agentúry ukazuje, že nikto nie je chránený. Pripomenul, že súdiť prácu celej NAKA podľa ľudí, ktorí sú podozriví alebo pochybili, je nespravodlivé a nefér k všetkým čestným policajtom. Verí, že v krátkej dobe bude mať verejnosť vysvetlenia, prečo orgány činné v trestnom konaní konajú tak, ako konajú.

Prípad sa nedá komentovať

Koaličné hnutie Sme rodina v súvislosti so zásahom u Zuriana skonštatovalo, že takáto udalosť v žiadnom prípade nezvyšuje dôveryhodnosť občanov v justíciu a spravodlivosť, práve naopak. "V tejto chvíli však nie je dostatok informácií na to, aby sa tento prípad dal komentovať," uviedlo hnutie v stanovisku.

Splnili sme, čo sme sľúbili

Vládne OĽANO úkony polície nechce komentovať.  "To, čo sme ľuďom sľúbili, sme aj splnili - rozviazali sme ruky orgánom činným v trestnom konaní, podporujeme princíp „padni komu padni“ a držíme polícii palce, aby sa jej čím skôr prinavrátila dôvera verejnosti," píše hnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok