Vďaka Facebooku môžete byť šťastnejší. Tu sú 4 tipy, ako to docieliť

TA3
22.5.2021 15:00

Predtým, ako si na Facebooku pozriete aktualizácie od priateľov, skúste vziať do úvahy, čo sa môže stať. Výskum o správaní na sociálnych sieťach ukázal, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že sa nakazíte prevládajúcou náladou online feedu - či už je pozitívna alebo negatívna. Dalo by sa povedať, že pocity na Facebooku sú infekčné.

Vďaka Facebooku môžete byť šťastnejší. Tu sú 4 tipy, ako to docieliť
SITA/AP

Analyzovali sto miliónov používateľov Facebooku

James Fowler, profesor lekárskej genetiky a politológie na Kalifornskej univerzite, rozšíril v štúdii publikovanej v online časopise PLOS ONE svoj predchádzajúci výskum o nákazlivých emóciách. „Dokázali sme, že šťastie sa šíri pri kontakte tvárou v tvár, ale chceli sme vedieť, či to platí aj online svete,“ hovorí Fowler.

Spolu s kolegami použil softvérový program, ktorý analyzoval aktualizácie od 100 miliónov používateľov Facebooku v 100 najľudnatejších mestách USA počas troch rokov. Program meral emotívny obsah príspevkov a každý z nich vyhodnotil buď ako pozitívny, alebo negatívny. Potom sa vedci zamerali na to, ako daždivé dni ovplyvnili príspevky - a to ľudí žijúcich na miestach, kde pršalo, ale aj ich priateľov v slnečných lokalitách. Zistili, že dážď povzbudil nárast negatívnych príspevkov na miestach so zlým počasím, ale viedol aj k ďalším negatívnym príspevkom na miestach s pekným počasím.

Dážď povzbudil nárast negatívnych príspevkov na miestach so zlým počasím, ale nielen tam.

mobil_0a14036f-9ceb-6142.jpg

Pozitívne plodí pozitívne a naopak

Stručne povedané, negatívne príspevky vyprovokovali ďalší nárast negatívnych príspevkov a pozitívne príspevky zvýšili počet tých pozitívnych. Je zaujímavé, že pozitívne príspevky mali o čosi väčšiu odozvu.

"Dokázali sme, že vašich priateľov, ktorí žijú v odlišných mestách, ovplyvňuje vaša nálada," hovorí Fowler. "Je faktom, že každý šťastný príspevok, ktorý napíšeme, spôsobí, že naši priatelia, ktorí žijú v iných mestách, napíšu tiež jeden či dva ďalšie pozitívne príspevky." Medzitým každý negatívny príspevok vyvolá medzi priateľmi negatívnu reakciu. Chcete, aby bol váš Facebook príjemnejší?

"Dokázali sme, že vašich priateľov, ktorí žijú v odlišných mestách, ovplyvňuje vaša nálada," hovorí Fowler.

Tu sú 4 spôsoby, ako využiť sociálne médiá na šírenie pozitivity:

Zámerne robte príjemné príspevky

Píšte statusy o tom, čo pekné sa vám prihodilo, zdieľajte fotografie príjemných zážitkov. Posuňte pozitívny náboj ďalej. Ako hovorí Fowler: „Ak ste šťastní a viete to, napíšte príspevok!“

Lajkujte

Fowler hovorí, že skutočnosť, že na Facebooku existuje tlačidlo „Páči sa mi to“, umožňuje šírenie pozitívnych správ. Takže ak priateľ zverejní niečo pozitívne, dajte tomu virtuálny palec hore.

Obmedzte, čo vám robí zle

Máte priateľov, ktorí okolo seba šíria negativitu? V statusoch stále čosi kritizujú, šíria štvavé príspevky? Neváhajte a zrušte priateľstvo, alebo si ich príspevky skryte. Jedna vec je primeraná dávka reality, nie je však dôvod neustále vstrebávať negativitu, ktorá nás ťahá nadol.

Zdieľajte zábavné obrázky a videá

Nákazlivé nie sú len statusy. Vďaka prezeraniu obrázkov a videí od priateľov sa online komunikácia viac podobá osobnému stretnutiu. "A ako sa virtuálny život stáva skutočnejším, zvyšuje sa aj jeho emocionálny dopad," hovorí Fowler. Náladu zlepšujú aj zvieracie videá, batoliace sa mačiatka či milé šteniatka, ktorých má internet bezodnú zásobu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok