Pfizer testovali proti indickej mutácii, očkovaným prináša štúdia dobré správy

TA3 TASR
21.5.2021 10:15

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech by mala byť účinná aj proti indickému variantu koronavírusu, oznámil šéf BioNTechu Ugur Sahin. Informovala o tom v piatok stanica Sky News.

Pfizer testovali proti indickej mutácii, očkovaným prináša štúdia dobré správy
TASR/AP

Sahin sa odvolal na výsledky štúdie, ktoré však ešte neboli odborne posúdené. Na ich základe sú protilátky, ktoré sa v tele po podaní tejto vakcíny vytvoria, schopné bojovať s tzv. indickým variantom vírusu.

Testovali viacero mutácií

"Doteraz sme mali možnosť otestovať našu vakcínu voči viac ako 30 variantom vírusu. Zatiaľ sa voči mutáciám ukazuje ako účinná," povedal.

Vakcína Comirnaty, ktorú vyvinul nemecký BioNTech s americkou spoločnosťou Pfizer, má podľa Sahina proti indickému variantu 70- až 75-percentnú účinnosť, píše na svojej webovej stránke televízia CNBC.

Všetky vakcíny fungujú aj proti mutáciám

Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge vo štvrtok povedal, vakcíny proti Covid-19 schválené v Európe sú účinné proti všetkým známym variantom tohto ochorenia vrátane indického.

Európska únia zatiaľ schválila vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, americkej firmy Moderna, britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a firmy Janssen – pobočky americkej spoločnosti Johnson & Johnson.

Nové podmienky pre Pfizer

Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky uviedol, že vakcínu od konzorcia Pfizer a BioNTech je možné po rozmrazení skladovať pri bežnej teplote v chladničke 31 dní. Doteraz ju úrady odporúčali v takýchto podmienkach skladovať maximálne päť dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok