Čo by ste (ne)mali robiť po očkovaní? Takto sa vyhnete vedľajším účinkom

TA3
21.5.2021 10:30

Rezort zdravotníctva eviduje už vyše 1,5 milióna zaočkovaných Slovákov. Mnohí mali skúsenosti s niektorým z vedľajších účinkov. Ministerstvo si preto prichystalo praktické rady, ktoré by sme po vakcinácii mali dodržiavať.

Čo by ste (ne)mali robiť po očkovaní? Takto sa vyhnete vedľajším účinkom
TASR/AP

Na Slovensku je k dnešnému dňu (21.5.) zaočkovaných 1 504 390 ľudí. Viacerí, ktorých očkovanie ešte len čaká, majú obavy pred vedľajšími účinkami, ktoré sa po vakcinácii môžu dostaviť.

Rezort zdravotníctva preto poskytuje rady, ako minimalizovať riziká vedľajších účinkov, a naopak maximalizovať účinnosť vakcíny. "Do určitej miery však môžete sami prispieť k tomu, aby očkovanie bolo čo najúčinnejšie. A naopak, môžete prispieť k tomu, aby ste riziko vyplývajúce z veľmi zriedkavých vážnejších vedľajších účinkov stlačili takmer na nulu. Ponúkame k tomu zopár tipov."

Odložte náročné fyzické aktivity

Aj napriek tomu, že sa po podaní vakcíny cítite dobre, dbajte na to, aby ste svoje telo nepreťažovali. Počas nasledujúcich dvoch až troch dní, by ste preto nemali vykonávať žiadnu náročnú fyzickú aktivitu.

Vyhnite sa alkoholu

Odporúča sa taktiež abstinovať. Alkoholické nápoje by ste nemali piť dva až tri dni po očkovaní.

Spánok a kvalitná strava

Po vakcinácii by ste si mali dopriať kvalitnú a vyváženú stravu, bohatú na probiotiká a dostatočný spánok.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Riziko vedľajších účinkov po očkovaní je podľa rezortu veľmi nízke. V niektorých prípadoch je však odporúčané vyhľadať lekára. Ide najmä o tieto príznaky: tŕpnutie končatín, poruchy hybnosti, bolesť na hrudníku či pretrvávajúci kašeľ a sťažené dýchanie alebo rozostrené videnie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok