Budaj: Niekde sa stavať nikdy nemalo, potom čelíme povodniam

TA3
20.5.2021 21:16

Hrozia nám podobné udalosti ako v Rudne nad Hronom? Prívalová vlna zatopila obec, zničila mosty, domy i autá, vyžiadala si aj ľudský život. V akom stave sú hrádze a vodné diela na Slovensku? Ako týmto udalostiam predísť? V Téme dňa sme diskutovali s ministrom životného prostredia Jánom Budajom, poslancom Radovanom Kazdom a šéfom Slovenského vodohospodárskeho podinku Róbertom Hokom.

Budaj: Niekde sa stavať nikdy nemalo, potom čelíme povodniam
TA3

Povodne trápia Slovensko

Každá stavba je podľa Budaja monitorovaná ministerstvom životného prostredia. Stavba v Rudne nad Hronom podľa jeho informácií však nebola ani skolaudovaná. Zanedbanie podľa neho evidujú na viacerých miestach, majiteľ si vraj často povie, že na technicko-bezpečnostnom audite ušetrí. "Obrátil som sa na ministerstvo vnútra, aby aj oni apelovali na audit stavieb, ktoré boli urobené v rámci tohto veľkého projektu za vlády Ivety Radičovej," uviedol.

"V Rudne sa takéto prívalové dažde opakujú, išlo o kombináciu mnohých vecí, obec má množstvo území, ktoré sú zátopové, napriek tomu tam v minulosti povoľovali výstavby, to je absurdné. Žiaľ, takéto stavby sa povoľujú, niekedy sa robia aj načierno. Očakávam, že nový zákon o územnom plánovaní umožní definitívne zastaviť výstavbu v záplavových územiach. Chceli by sme docieliť, aby došlo k stavebným uzáverám tam, kde sa nikdy stavať nemalo," dodal. Zadržiavanie vody je podľa neho dobrý plán, avšak chybou bolo, že nemal technicko-odborné zázemie. "V prípade tohto tajchu bol predzvesťou tragédie," uviedol.

Slovensko podľa neho vysychá najmä z horných území a nie je už tak schopné zadržiavať dažďovú vodu. "Aj odborníci oveľa viac zdôrazňujú, že bezzásahový les je nenapodobiteľný, žiadne hrádzky nezadržia toľko vody, koľko prirodzený les. Ak chceme mať umelé lesy iba na výrobu, nebudeme mať vodu a nepomôžu ani hrádze," uviedol Budaj v Téme dňa s tým, že lesy treba zachraňovať.

Tému chcú dostať do parlamentu

Poslanec Kazda chce túto tému preniesť na pôdu parlamentu, chce aj odbornú konmisiu a aby ministerstvo zvážilo ďalšie kroky. Mnohé stavby podľa neho neboli postavené kvalifikovane. "Všetky signály nasvedčujú tomu, že išlo o neefektívny projekt," uviedol. Riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Róbert Hok uviedol, že v Rudne išlo o malé cunami. "Bolo viac okolností, prečo sa táto hrádza pretrhla. Stavať ich treba, ale v komplexnom posúdení, ak stavba nemá pána a nie je kontrolovaná, výsledok môže byť zlý. Všetky naše vodné diela sú bezpečné a prevádzky schopné, potrebovali by sme ale aj väčšie finančné prostriedky na údržbu," dodal k práci vodárov.

Podľa neho majú zmapované všetky hrádzky a vedia o nich, tok v Rudne nad Hronom patril do roku 2020 pod Štátne lesy. Po dohode došlo k tomu, že vodohospodári preberajú vodné toky aj v lesoch. Aj Hok však kritizoval to, že sa stavia v zátopových územiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok