V Bratislave sa pochodovalo za slušný život, sprievod sa na hrad nedostal

TASR TA3
13.10.2012 15:46

Súčasní politici podporujú asociálov, zlodejov, kriminálne živly na úkor slušných ľudí. Týmito slovami sa prihovoril účastníkom dnešného bratislavského pochodu "Spoločne za slušný a bezpečný život" Marián Mišún, ktorý akciu organizuje spolu s Oskarom Dobrovodským.

Ten má v Malackách dlhodobo problémy s neprispôsobivými rómskymi susedmi.

Pochod sa začal približne o 15.00 h pred bratislavskou Hlavnou stanicou. Na poriadok dozerajú mestskí a štátni policajti, prítomní sú aj ťažkoodenci. Polícia vytvorila na konci Zámockej ulice neďaleko Bratislavského hradu nepriechodnú stenu. Účastníci sa postavili proti nim kričiac "Chceme svoje práva. Neberte nám slobodu". Na stranu policajtov brániacich prechodu na hrad sa postavila aj europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová so svojím manželom Fedorom Flašíkom. Po necelej pol hodine polícia umožnila sprievodu pokračovať v pochode. Ten však narazil na zátarasy pred hradnou bránou a pod sochu Svätopluka sa nedostal.

Na čele sprievodu stál Oskar Dobrovodský, ktorý má v Malackách dlhodobé problémy so svojimi rómskymi susedmi. Tí žijú v stiesnených a hygienicky nevhodných podmienkach. Ľudia zo sprievodu neboli s konaním polície, ktorá im bránila vystúpiť na hrad k soche Svätopluka, spokojní. Sprievod bol prevažne pokojný. Do akcie sa zapojilo do 500 ľudí. Na dnešnom pochode sa objavili aj prívrženci Mariána Kotlebu so zástavami Slovenskej pospolitosti. Ľudová strana Naše Slovensko si dnes na Martinskom cintoríne pripomína 125. výročie narodenia kontroverzného slovenského prezidenta Jozef Tisa.

Dobrovodský a Mišún tvrdia, že nepatria k extrémistom. Dobrovodský v závere svojej akcie pripomenul problémy so susedmi a posťažoval sa na to, ako sa nedokáže dovolať práva. Prítomní ho odmenili potleskom. Na akcii sa tiež zbierali podpisy pod petíciu za adresné vyplácanie sociálnych dávok.

Zhromaždenie ešte pred svojím začiatkom čelilo žiadosti o zrušenie. Jeho zákaz žiadal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Odôvodnil to tým, že niektorí účastníci tejto akcie sa začali vyhrážať fyzickým násilím viacerým osobám vrátane členov a aktivistov jeho organizácie. So žiadosťou o zákaz pochodu nepochodil ani u Starého Mesta, ani na bratislavskom magistráte. O poriadok sa mali postarať policajti.

Políciu oslovili okrem mestskej časti a magistrátu aj organizátori pochodu. Obávali sa blokády sprievodu zo strany ľudskoprávnych aktivistov. Bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová uviedla, že polícia pripravila bezpečnostné opatrenia. Marián Mišún poznamenal, že o pochode sa šíria rôzne klamstvá, napríklad, že je organizovaný rasistami a extrémistami. Zdôraznil, že on, ako aj Oskar Dobrovodský, sa dištancujú "od každej formy neopodstatneného rasizmu". "Naším jediným zámerom je, aby konečne boli na Slovensku slušní ľudia chránení," vyhlásil.

pochod1.jpg
pochod2.jpg

Ľudsko-právnych aktivistov počas pouličného sprievodu vytláčala polícia.

aktiv.jpg
mihaly.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok