Majstrovstvá odštartujeme proti Bielorusom. Aké sú šance?

TA3 TASR
20.5.2021 13:27

Slovenskí hokejisti sa stretli s Bieloruskom 35-krát, pričom v 21 zápasoch zvíťazili. Prehrali len v trinástich, v jednom dueli sa zrodila remíza. Túto pozitívnu bilanciu si môžu vylepšiť v piatok 21. mája, keď je na programe ďalší vzájomný zápas týchto krajín. Obe ňou odštartujú svoju púť na tohtoročných MS v Rige.

Celkové skóre v prospech Slovenska

Naposledy nastúpili Slováci proti Bielorusom vlani vo februári v Poprade na turnaji Kaufland Cup. Po góloch Jakuba Sukeľa, Michala Krištofa, Marcela Haščáka a Martina Chovana zvíťazili 4:3. Útočník Krištof sa gólovo presadil proti Bielorusom aj v máji 2018. Na MS v Kodani Slováci v A-skupine zvíťazili 7:4, okrem Krištofa dali góly Marek Ďaloga, Marek Hovorka a dvakrát Martin Bakoš a Tomáš Jurčo.

Aj celkové skóre zo vzájomných zápasov hovorí logicky v prospech Slovákov, strelili 98 gólov, inkasovali 70. "Radi by sme na to nadviazali, ale každý súper je ťažký, Bielorusi majú dobrý tím. Sú skúsení. Určite sa na to treba dobre pripraviť a byť od úvodu v strehu," uviedol slovenský útočník Miloš Roman.

Slováci sa na svojho prvého súpera pripravovali od utorka v tréningovej Daugava aréne, vo štvrtok na poludnie trénovali v Olympijskom športovom centre, kde odohrajú všetky svoje zápasy v základnej A-skupine. "Venujeme sa tréningu toho, čo aj v príprave. Chceme hrať náš hokej," uviedol obranca Marek Ďaloga.

A-skupina /Olympijské športové centrum/
Bielorusko-SLOVENSKO /piatok 21. mája o 19.15 SELČ/

Bielorusi majú na Rigu výborné spomienky

V utorok si ľad v hlavnej hale vyskúšali aj Bielorusi, ale trénovať nemohol útočník Alexej Protas. Jeho karanténa sa skončí až v piatok. Šatňu majú Bielorusi rovnako ako Slováci v priestoroch haly na improvizovaných miestach. "Ľad nie je úplne najlepší, aj šatne sú netradičné. Takéto niečo som zažil po prvý raz," uviedol pre web hockey.by útočník Stanislav Lopačuk.

Bielorusi majú na Rigu výborné spomienky. Pred pätnástimi rokmi tu na MS pod vedením Glena Hanlona obsadili v skupine druhé miesto. Ich cesta do štvrťfinále sa začala triumfom nad Slovenskom 2:1. Víťazný gól strelil kapitán Oleg Antonenko. Vo štvrťfinále však Bielorusi podľahli Fínom 0:3.

Tréner Michail Zacharov má na MS k dispozícii jedného hráča z NHL, je ním Jegor Šaraganovič z New Jersey Devils. Dres Bieloruska si obliekajú aj naturalizovaní zahraniční hráči - brankár Danny Taylor, obranca Nick Bailen a útočníci Geoff Platt, Francis Paré a Shane Prince.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok