Netanjahu o bombardovaní: Sú len dva spôsoby, ako vyriešiť situáciu

TA3 TASR
19.5.2021 17:02

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu povedal, že izraelské letecké útoky v pásme Gazy majú za cieľ zastrašiť palestínske militantné hnutie Hamas. Nevylúčil však ani porážku hnutia Hamas, ktoré je v tejto enkláve pri moci, píše agentúra AFP.

Netanjahu uviedol, že existujú len dva spôsoby, ako vyriešiť situáciu v súvislosti s hnutím Hamas. "Môžete ich buď poraziť, čo je stále otvorená možnosť, alebo ich môžete zastrašiť – a my sa v súčasnosti usilujeme o rozhodné zastrašenie," vyhlásil. "Musím však povedať, že nič nevylučujeme," dodal.

Vojnové zločiny a terorizmus

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v stredu vyhlásil, že Izrael pácha v pásme Gaze "organizovaný štátny terorizmus a vojnové zločiny", ktoré sú podľa medzinárodného práva trestné. Izrael obvinenia z vojnových zločinov odmieta a zdôrazňuje, že útočí len na ciele Hamasu a ďalších militantných skupín.

Abbás v televíznom prejave uviedol, že Palestínčania "nebudú váhať stíhať tých, ktorí páchajú takéto trestné činy pred medzinárodnými súdmi." Palestínsky prezident obvinil Izrael z "brutálnych útokov na civilné obyvateľstvo a úmyselného bombardovania domov", informovala agentúra AP.

Vojenské objekty v civilných budovách

Izrael tvrdí, že útočí iba na ciele teroristov a že vynakladá maximálne úsilie, aby zabránil civilným obetiam. Hamas a ďalšie militantné skupiny podľa izraelskej armády často umiestňujú svoje vojenské objekty do civilných budov.

Palestínski militanti ostreľujú raketami Izrael už deviaty deň. Izraelská armáda reaguje útokmi na ciele v pásme Gazy, predovšetkým prostredníctvom letectva.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva prišlo v pásme Gazy o život najmenej 217 ľudí, z toho viac než štvrtinu tvoria maloletí. Podľa informácií izraelskej armády zahynulo viac než 160 militantov. Na izraelskej strane doposiaľ zahynulo 12 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok