Matovič ako influencer: Mačiak nemusí byť len výbuchom hravosti

TA3
20.5.2021 06:00

Zvieratká na sociálnej sieti fungujú dobre. Nenahnevajú, pobavia, prinesú lavínu pozitívnych reakcií. Zdĺhavé koaličné spory rozohrané na viacerých frontoch zatienila veselá príhoda ministra financií Igora Matoviča zo sprchy. O tom, či je to pre politika cesta, ako získať fanúšikov na sociálnych sieťach, sme sa rozprávali s marketérom Pavlom Minárom.

Matovič ako influencer: Mačiak nemusí byť len výbuchom hravosti
SITA/AP

Manévre na odpútanie pozornosti

Zvieratká môžu byť súčasťou širšieho budovania osobnosti politikov a dokážu politika poľudštiť, konštatuje Minár. Upozorňuje však, že zvieratá fungujú aj ako nástroj vytvárania politickej agendy. Minár pripomína, že minister financií na Facebooku tému "mačiaka" živil celý deň. Mnoho ľudí sa pobaví, niektorí naznačia, že Matovič potrebuje "istý druh starostlivosti". Treba však brať do úvahy, že ide o prekrytie istej agendy inou agendou, upozorňuje Minár.

Minár poukázal na to, že v rovnaký deň, keď Matovič zdieľal zvieratká, mal aj tlačovú konferenciu ako šéf ministerstva financií, opäť na úrade vlády, "kde pomerne intenzívne naložil svojmu koaličnému partnerovi SaS, za to, že sú neľudskí a nesociálni". "Nemusí to byť len výbuch čistej hravosti Matoviča, nemusí to byť len výbuch iracionality. V kontexte tlačovky to môže byť komunikačný plán," upozorňuje Minár.

Únava z liberálnej demokracie

"Populizmus je štandardný spôsob robenia politiky," hovorí Minár. Vysvetľuje, že ako spoločnosť sme v stave únavy z liberálnej demokracie a inklinujeme práve k populizmu. O tom podľa marketéra svedčia aj výsledky posledných parlamentných volieb, ktoré vyhral s náskokom Matovič so svojím hnutím OĽANO.

Podľa Minára môžeme o Matovičovi hovoriť aj ako o influencerovi. Silnú odozvu má na sociálnych sieťach aj prezidentka Zuzana Čaputová, avšak podľa Minára treba brať do úvahy jej vysokú funkciu. Ak by bola rádovou političkou, jej odozva by zďaleka nebola taká vysoká.

Podľa Minára ľuďom na sociálnych sieťach imponujú maskulínne gestá. V diskurze, ktorý vyhráva, nájdeme skôr gestá moci a vyhranené posolstvá, ktoré patria najmä do mužskej sféry. Aj preto sú u nás medzi najvplyvnejšími menami politici, ale žiadne političky, vysvetľuje marketér.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok