Lengvarský: Od soboty budú dostupné dvojjazyčné očkovacie certifikáty

TA3 TASR
19.5.2021 13:27

Epidemická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje. Po dlhšom čase máme pod 100 ventilovaných pacientov, v nemocniciach je hospitalizovaných menej ako 800 ľudí, informoval o tom na tlačovej besede riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Uvoľňujú sa aj lôžka pripravené pre covidových pacientov. V porovnaní s minulým týždňom vzrástol počet zaočkovaných aspoň prvou dávkou o 11 %. Plne zaočkovaných je okolo 700.000 ľudí. Situácia je pomerne priaznivá aj v okolitých krajinách, uviedol Mišík. Denne prijmú v nemocniciach asi 50 pacientov s ochorením COVID-19. Klesol aj počet intenzívnych lôžok pre pacientov s týmto ochorením, zaplnená je z nich asi polovica.

V čakárni na očkovanie podľa jeho slov čaká približne 200.000 ľudí, ktorí ešte nemajú pridelený termín. Denne sa darí očkovať približne 20.000 osôb. Najviac, asi 46.000 ľudí, čaká na termín v Bratislave. Naopak, najmenej v okrese Medzilaborce. Najviac, 64 percent, je zaočkovaných vo vekovej skupine od 70 rokov.

Vydajú ho aj dodatočne

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský potvrdil, že očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNtech je v dostupné prakticky pre celú populáciu od 16. roku života. Tí, ktorých zaočkujú od soboty, dostanú už nový dvojjazyčný certifikát, povedal na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Najneskôr od pondelka bude možné si na webe korona.gov.sk vyžiadať aj dodatočne dvojjazyčný certifikát, ktorý mu obratom príde na emailovú adresu. V certifikáte bude zaznamenané aj prvé, aj druhé zaočkovanie.

26. júna sa spúšťa európsky tzv. green pas, po ktorom bude nasledovať prechodné šesťtýždňové obdobie na doladenie a prepojenie systémov. Systémy medzi krajinami ešte nie sú podľa Lengvarského prepojené. Covid certifikát, ktorý sa bude vydávať dovtedy na Slovensku, umožní cestovanie medzi krajinami.

Ako potvrdil minister, v súčasnosti sa na prítomnosť koronavírusu vyhodnocujú aj odpadové vody, ale len v niektorých častiach Slovenska. Systém majú dobudovať tak, aby mali pod kontrolou celé Slovensko. Celoplošné by mal systém fungovať v priebehu niekoľkých týždňov.

Policajtom nakúpia techniku

Minister vnútra Roman Mikulec priblížil, že policajtom plánujú nakúpiť techniku, napríklad PDA zariadenia alebo mobily, aby mohli kontrolovať QR kódy, ktoré majú byť súčasťou certifikátov. Mikulec potvrdil tiež prípravu aplikácie e-karanténa. Ide podľa neho o záležitosť viacerých rezortov. "Naším záujmom je, aby to bolo čo najskôr," povedal. Bližšie termín možného spustenia nekonkretizoval.

Šéf rezortu zdravotníctva tiež uviedol, že zrejme dôjde k zlúčeniu mobilných odberových miest, v ktorých sa budú môcť vykonávať aj antigénové, aj PCR testy. V prípade, že niekomu vyjde pozitívny antigénový test, môže sa dať pretestovať i PCR testom. Lengvarský dodal, že do pár týždňov by sa malo dať realizovať na území celého Slovenska testovanie odpadových vôd. Na margo ruskej vakcíny Sputnik V doplnil, že nie je majetkom SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok