Prvá dávka AstraZeneca, druhá Pfizer. Španieli dostanú kombináciu

TA3 TASR
19.5.2021 11:14

Približne 1,5 milióna obyvateľov Španielska vo veku do 60 rokov zaočkovaných prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca môže dostať ako druhú dávku vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech, informoval na svojej webovej stránke denník El País.

Prvá dávka AstraZeneca, druhá Pfizer. Španieli dostanú kombináciu
TASR/AP

Použitie tejto kombinácie vakcín schválil výbor pre verejné zdravie na základe výsledkov štúdie s názvom CombivacS, ktorú uskutočnil Inštitút Karola III. so sídlom v Madride. Účastníkom podali prvú dávku očkovacej látky AstraZenecy. Jedna skupina dobrovoľníkov dostala ako druhú dávku vakcínu Pfizer a druhá – kontrolná – skupina druhú dávku nedostala.

Výsledky v prípade kombinácie vakcín ukázali vysokú imunitnú odozvu a mierne vedľajšie účinky. Španielske ministerstvo zdravotníctva v utorok uviedlo, že všetky osoby do 60 rokov zaočkované prvou dávkou AstraZenecy dostanú v najbližších dňoch druhú dávku vakcíny. Výbor pre verejné zdravie sa podľa ministerstva v súčasnosti zaoberá aj možnosťou, aby osoby, ktoré odmietnu vakcínu Pfizer, mohli dostať vakcínu od AstraZenecy.

Španielske ministerstvo zdravotníctva sa 7. apríla rozhodlo pozastaviť očkovanie vakcínou od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca u ľudí do 60 rokov z dôvodu možného výskytu krvných zrazenín. Výskumníci z Inštitútu Karola III. následne začali skúmať účinky miešania vakcín od rôznych výrobcov s cieľom nájsť náhradnú dávku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok