Ako správne dýchať (nielen) po covide? Techniky, ktoré liečia

TA3/bd
19.5.2021 09:00

Veľa ľudí má problémy dostať do tela viac vzduchu cez nos a dýchajú prevažne ústami. Dýchanie ústami môže spôsobiť ťažkosti ako je chrápanie, sucho v ústach, zložité zaspávanie a vyvolávať únavu. Kvalita dýchania sa zhoršuje aj po prekonaní infekcie koronavírusu. Pomôžte pľúcam jednoduchými cvikmi.

Ako správne dýchať (nielen) po covide? Techniky, ktoré liečia
Pexels

Zdravotné komplikácie ako krivá nosová prepážka a alergie môžu spôsobiť, že náš nos trpí, a tým aj naše okysličovanie tela. Ponúkame niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť lepšie dýchať nosom. Rôzne nosné dýchacie techniky môžu stimulovať nervový systém, ktorý reguluje trávenie, znižuje krvný tlak a zlepšuje kvalitu spánku.

Soľ na dobrú noc

Používajte nosový soľný sprej, pomáha vyčistiť sliznicu. Alebo si vyrobte vlastný sprej. Zmixujte pol čajovej lyžičky morskej soli a štipku jedlej sódy v šálke vlažnej vody. Roztok sa naleje do rozprašovača. Nejedzte najmenej tri hodiny, než pôjdete do postele. Jesť tesne pred spaním môže spôsobiť únik žalúdočných štiav do nosa počas spánku a spôsobiť opuchy.

pexels-mareefe-1298624_0a140370-6c2f-a703.jpg

Snažte sa čo najčastejšie umývať v teplej vode, aby ste od seba odpudili alergény ako sú napr. prach, ktoré by mohli súvisieť so sťaženým dýchaním. Praktizujte dýchacie techniky, ktoré vedia vyčistiť upchatý nos. Dýchajte tri nádychy ľahko nosom, potom dych zadržte na tak dlho, ako je to možné. Rozdýchajte sa zase jemne nosom.

Dychové cvičenia po prekonaní koronavírusu

Dychové cvičenia môžu zefektívniť fungovanie pľúc a byť tak užitočnou pomôckou pri zotavovaní sa, ak pociťujete pretrvávajúce problémy po covide. Keď dýchate efektívne, vaša bránica vykoná väčšinu práce, aby presunula kyslík a ďalšie plyny do a z pľúc. Po prekonaní infekcie stratia vaše pľúca časť svojej pružnosti. To znamená, že neprijímajú kyslík alebo neprepúšťajú odpadové plyny tak efektívne a vzduch sa v našich pľúcach zachytáva.

Postupom času pracuje bránica menej efektívne, do pľúc sa nám dostáva aj menej okysličeného vzduchu. Vo videu lektorka demonštruje základné dýchacie cvičenia. Začnite pomaly, ako vám to umožňuje vaša pľúcna kapacita.

K fyzickej aktivite by ste sa mali vrátiť, až keď sa budete cítiť lepšie a zvládnete svoje bežné každodenné činnosti v domácnosti. Návrat k cvičeniu by mal byť postupný. Chôdza je najlepšia forma cvičenia, začínajte na rovnom povrchu a nie dlhšie ako 5 minút. Ak to tolerujete bez problémov, nenechajte sa zlákať urobiť hneď náročnejšiu aktivitu. Počkajte do druhého dňa a čas alebo vzdialenosť, ktorú prejdete, zvýšte o 10%. Kľúčové je tu pomalé, stabilné a trvalé zvyšovanie úrovne aktivity.

pexels-pnw-production-7625224_c0a80301-6eb1-adb5.jpg
Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok