Vedci hľadajú dobrovoľníkov. Chcú ich úmyselne nakaziť koronavírusom

TA3
19.5.2021 06:00

Britskí výskumníci potrebujú dobrovoľníkov vo veku od 18 do 30 rokov, ktorých budú môcť nakaziť vírusom SARS-CoV-2. Ich cieľom je zistiť, aká imunitná odpoveď nášho tela je potrebná na to, aby nás dokázala ochrániť pred opakovaným nakazením sa covidom. Podľa vedcov pôjde o bezpečný výskum a účastníci budú po celý čas monitorovaní.

Vedci hľadajú dobrovoľníkov. Chcú ich úmyselne nakaziť koronavírusom
TASR/AP (ilu)

Britskí vedci hľadajú odvážnych dobrovoľníkov, ktorí by boli ochotní zúčastniť sa pripravovanej štúdie. Má to však jednu podmienku. Musí to byť osoba, ktorá už vírus prekonala. Vedci ju plánujú ochorením nakaziť znova, schválne, informuje portál livescience.com

Hlavným cieľom výskumu je zistiť, aká imunitná odpoveď nášho tela je potrebná na to, aby sme sa vírusom nenakazili druhýkrát. „Ak by sme vďaka tomuto bezpečnému spôsobu pochopili, aký druh imunitnej odpovede je potrebný na ochranu pred reinfekciou, dokážeme u ľudí povedať, či sú alebo nie sú chránení pred opakovaným nakazením sa," uvádza lekárka Helen McShane, profesorka na Oxfordskej univerzite.

Výskumníci preto hľadajú mladých ľudí vo veku od 18 do 30 rokov, ktorí prekonali koronavírus v období posledných troch mesiacov a majú vytvorené protilátky.

Dvojfázový výskum

Štúdia má dve fázy. Prvá fáza zahŕňa 24 dobrovoľníkov. Jej cieľom je určiť najnižšiu dávka vírusu, ktorá môže spôsobiť infekciu, pričom u dobrovoľníkov spôsobí malé alebo žiadne príznaky.

„Začíname skutočne malým množstvom vírusu a kontrolujeme, či je to bezpečné,“ dodáva McShane s tým, že ak je dávka príliš nízka a nespôsobí infekciu, dávka sa mierne zvýši. „Naším cieľom je infikovať 50% dobrovoľníkov, ale bez alebo iba s veľmi ľahkým priebehom ochorenia,“ dopĺňa.

V druhej fáze bude infikovaných dalších 10 až 40 účastníkov. Vedci dúfajú, že sa dozvedia, aké hladiny protilátok, T-lymfocytov a ďalších zložiek imunitného systému chránia pred znovunakazením.

Budú pod drobnohľadom

Všetci dobrovoľníci budú v karanténe po dobu 17 dní, zároveň budú podrobne monitorovaní. Podstúpia početné testy, vrátane CT pľúc či magnetickej rezonancie.

Ak sa u nich objavia ťažšie príznaky COVID-19, budú liečení Regeneronom, ktorého užívanie preukázalo zníženie rizika hospitalizácie.

Dobrovoľníci budú pod dohľadom odborníkov ešte najmenej osem mesiacov po zotavení sa z druhého nakazenia. Každý z nich dostane za účasť takmer 5-tisíc libier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok