Viete, čo je andropauza? Spoznajte, že je váš muž v prechode

TA3/ZuMa
21.5.2021 08:00

Na reklamnom slogane „Aj muži majú svoje dni“ je veľký kus pravdy. Nielen ženy trápi prechod, známy ako menopauza. Rovnako naše polovičky môžu vplyvom hormónov trpieť andropauzou. Sebavedomie vtedy ide bokom a aj u najväčších alfasamcov sa objavia pocity menejcennosti.

Viete, čo je andropauza? Spoznajte, že je váš muž v prechode
Pexels/Andrew Neel

Kríza stredného veku u mužov nemusí byť len bezvýznamné slovné spojenie, môžu za ňou byť aj skutočné zmeny v mužskom tele súvisiace s poklesom testosterónu. Ten síce prirodzene začína klesať už okolo tridsiatky, no po päťdesiatke môže spôsobiť prechod, ktorý má podobné príznaky ako ženská menopauza, len sa o ňom vie oveľa menej.

Adropauza je pomenovanie stavu, ktoré môže vysvetliť nielen fyzické, ale i psychické zmeny u vášho partnera. Zistite, či ňou netrpí aj vaša polovička.

Sledujte mrzutosť a libido

Čo sa týka očividných prejavov, pri hormonálnych výkyvoch u mužov sa, podobne ako u žien, spájajú s návalmi horúčav a nadmerným potením. Pridať sa môže aj nárast telesnej hmotnosti a zlý spánok, či paradoxne opačne, totálna únava a apatia. Ak na všetky fyzické symptómy prikyvujete, že je to prípad aj vášho partnera, skúmajte ďalej.

Pri poklese testosterónu sa zmeny prejavia tiež na mužskej psychike. Je však náročné správne si ich vysvetliť, keďže silnejšie pohlavie o citoch nerado rozpráva. Skúste však odhaliť prípadný začínajúci problém vy, a to jednoduchými otázkami.

Má váš partner zmysel života? Nestratil chuť na svoje koníčky, neprestal sa zaujímať o rodinu a okolie? Ak spozorujete určitú apatiu u päťdesiatnika, skutočne môže ísť o mužský prechod. A keďže súvisí s pohlavnými hormónmi, súčasťou zmeny je i váš intímny život. Konkrétne strata libida spôsobuje chlapom najčastejšie psychické problémy, ktoré môžu viesť až k pocitom menejcennosti, dlhodobej frustrácii či ľahšej depresii. Stratil o vás záujem? Je mrzutejší ako obvykle?

Poviete si, že takto „diagnostikovať“ sa dá takmer každý druhý päťdesiatnik. A skutočne je to tak. Andropauza nie je vôbec výnimočná. Výnimočné je, ak muž vyhľadá odbornú pomoc u andrológa. No keďže o ich služby nie je až taký veľký záujem, je ich na Slovensku len pár.

Väčšina chlapov sa totiž rozhodne problém neriešiť a niekde sa situácia zastabilizuje. Na rozdiel od nás, oni totiž neprestanú pohlavné hormóny produkovať nikdy, len sa zníži ich hladina.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok