Bývalý policajný prezident ostáva vo väzbe, spolu s ním ďalší exfunkcionári

TA3 TASR
18.5.2021 17:06

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ako aj ďalší vysokopostavení policajní exfunkcionári Róbert Krajmer či Peter Hraško zostávajú vo väzbe do 5. novembra. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd SR. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Bývalý policajný prezident ostáva vo väzbe, spolu s ním ďalší exfunkcionári
TASR/Jakub Kotian

"Senát 2T Najvyššieho súdu rozhodujúc o sťažnostiach obvinených Tibora G., Róberta K., Petra H. a prokurátora proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) o predĺžení lehoty trvania väzby obvinených a prepustení obvineného Milana M. z väzby rozhodol tak, že Milana M. ponechal vo väzbe z dôvodov kolúznej a preventívnej väzby a všetkých piatich obvinených ponechal vo väzbe do 5. novembra 2021 na rozdiel od prvostupňového súdu, ktorý predĺžil lehotu väzby obvinených do 5. augusta 2021, túto lehotu považoval za primeranú pre prípadné ukončenie prípravného konania alebo podanie ďalšieho návrhu na predĺženie lehoty väzby," uviedla Važanová s tým, že senát sťažnosti obvinených zamietol ako nedôvodné. Dodala, že piaty obvinený Marián Z. si sťažnosť proti uzneseniu nepodal.

Prokurátor chcel väzbu až do budúceho roka

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, 10. mája nevyhovel žiadosti Tibora Gašpara a bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róberta Krajmera o prepustení z väzby na slobodu, v ktorej sú od vlaňajšieho novembra. Žiadosti prokurátora o predĺženie väzby obvineného súd vyhovel len čiastočne, iba o mesiac do 5. augusta. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju navrhoval predĺžiť do januára budúceho roka. Bývalého zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika sudca špecializovaného súdu prepustil z väzby na slobodu.

Tibor Gašpar, Róbert Krajmer, ako aj ostatní policajní exfunkcionári boli zadržaní v rámci policajnej akcie Očistec. V prípade padli obvinenia pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie. Vo väzbe sú preto, aby nemohli ovplyvňovať svedkov na slobode a pokračovať v trestnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok