Videopohovory sú iné. Špecialistka radí, ako zapôsobiť a na čo si dať pozor

TA3
19.5.2021 06:00

Pandémia ovplyvnila aj pracovné pohovory. Ak sa uchádzate o novú prácu, je vysoká šanca, že absolvujete stretnutie so zamestnávateľom online formou. Videopohovory sa od tých klasických líšia vo viacerých ohľadoch. Na čo by ste si mali dávať pozor a čo vám môže pomôcť lepšie zapôsobiť?

Videopohovory sú iné. Špecialistka radí, ako zapôsobiť a na čo si dať pozor
TASR/AP

Ľahšia organizácia, riziko porúch

Videopohovory môžu uľahčiť organizáciu stretnutí. Kandidát sa nemusí presúvať a môže ľahšie stihnúť aj viacero pohovorov v rovnaký deň, vysvetlila Alexandra Vasková, špecialistka pre ľudské zdroje vo firme Mazars. Je však dôležité, aby uchádzač prejavil "väčšie zručnosti vzhľadom k technickým zariadeniam, platformám a aplikáciám". V online svete by mali kandidáti poznať základné aplikácie pre komunikáciu a vedieť, ako fungujú, upozorňuje Vasková. "Prezenčne alebo cez video platí, že na pohovor sa treba vždy seriózne pripraviť," dopĺňa.

"Pohľad a gestá sú vo vzťahu kandidát a recruiter rovnako dôležité v online a v skutočnom prostredí. Keďže pri online pohovoroch je vidieť vrchnú časť tela, je potrebné, aby kandidát celú svoju motiváciu a entuziazmus pre pracovnú pozíciu vyjadril výrazom tváre," radí Vasková.

Výhody online prostredia

Ako využiť formu online pohovoru pre svoj prospech? "Kandidát má možnosť byť vo svojom prirodzenom prostredí, v ktorom sa často cíti komfortnejšie. Môže využiť priestor okolo seba ako prezentáciu svojej osobnosti. Vpustiť nás viac do jeho osobnejšieho života," odpovedá špecialistka.

Môže dochádzať k rôznym situáciám, môžu nastať výpady spojenia, zazvoní kuriér, niekto ďalší vojde do miestnosti. Ak zareagujete uvoľnene a duchaplne, sú to pre vás body naviac. Uchádzači o zamestnanie by mali ukázať svoju pripravenosť, flexibilitu, humor a schopnosť riešiť neočakávané situácie. Medzi vtipné situácie z praxe patrí aj rozhovor, keď kandidátke veľmi výrazne mňaukala mačka. HR špecialistka sa snažila odľahčiť situáciu a zaviesť rozhovor k zvieratku. "Je to v poriadku a rátame aj s takými situáciami," hovorí Vasková.

Výhodou pre uchádzača o prácu je aj to, že viditeľná je iba horná polovica tela. "Nervozita, ktorá sa môže prejavovať cez dolnú časť je krytá. Kandidát má výhodu prípravy poznámok, dokumentov k okoliu notebooku – z ktorých vie počas stretnutia nenápadnejšie čerpať," upozorňuje Vasková. Upozorňuje, že kandidát by nemal váhať s kladením otázok. "Je to veľmi dôležité, pomôže mu to navnímať aj na diaľku atmosféru vo firme a predstaviť si seba ako jej súčasť."

Na čo si dať pozor

Aj pri videopohovore existujú veci, ktoré môžu zamestnávateľa rýchlo odradiť. Vasková hovorí, že pre ňu sú to najmä situácie, keď kandidát nemá plán B v prípade zlyhania techniky alebo spojenia. "Osloví ma kandidát, ktorý dokáže promptne reagovať na vyskytnutú situáciu. Pokúša sa reštartovať zariadenie, vypožičia si notebook od kamaráta v byte, má pripravené viaceré zariadenia (mobil, notebook, tablet), alebo jednoducho – vie reagovať a má pripravené riešenia," radí špecialistka.

Vasková dopĺňa, že sú aj situácie, ktoré človek neovplyvní. "Vtedy je dobré porozmýšľať, aké riešenie druhej strane navrhnem (napr. preloženie stretnutia). Často sa stáva, že kandidáti čakajú, kým sa niečo stane bez akcie. Čakajú kým riešenie navrhne recruiter," opisuje. To si vysvetľuje ako "neschopnosť reagovať v neočakávaných situáciách, nepripravenosť a nedostatky v technologických základoch".

Kandidát by nemal váhať s kladením otázok. "Je to veľmi dôležité, pomôže mu to navnímať aj na diaľku atmosféru vo firme a predstaviť si seba ako jej súčasť."

Zamestnávateľa môže podľa Vaskovej odradiť aj neochota zapnúť si kameru pre lepšiu interakciu. "Taktiež neupravenosť kandidáta. Nechajú sa zviezť domácim prostredím a majú pocit, že ak to nie je osobné stretnutie nemusia mu prikladať vážnosť," dopĺňa špecialistka.

Prostredie a oblečenie

Ak je pred vami videopohovor, mali by ste myslieť aj na prostredie, ktoré vás v zábere obklopuje. Prostredie by malo byť podľa Vaskovej upravené, bez výrazných rušivých prvkov, či už zvukových, alebo vizuálnych. "Kandidát by mal byť dobre viditeľný. Má to vplyv na efektívnejšiu interakciu," upozorňuje.

K videohovoru by ste si mali sadnúť pri dobrom osvetlení a v tichšom prostredí. "Niekedy si kandidáti sadnú s notebookom oproti oknu, kde sa potom stávajú neviditeľnými," opisuje špecialistka. "Zle pôsobí, keď sú počas hovoru v miestnosti spolu ešte s inou osobou – s ktorou viditeľne občas interagujú. Pozornosť vtedy nie je stopercentne upriamená na rozhovor." Kandidáti by si mali dávať pozor aj na nastavenie kamery, či z nich nevidieť len časť tváre, či dokonca len výstrih. To hrozí najmä pri mobiloch.

K videohovoru by ste si mali sadnúť pri dobrom osvetlení a v tichšom prostredí.

Máte dilemu, čo si obliecť? Mali by ste vsadiť na upravený a profesionálny vzhľad. "Čo sa týka dress codu a formálnosti, záleží na firemnej kultúre a oblasti v ktorej firma o ktorej pozíciu sa kandidát uchádza pôsobí," hovorí Vasková. Ak si kandidát nie je istý, mal by si podľa Vaskovej vybrať niečo formálnejšie, napríklad košeľu bez kravaty.

Príklady z praxe

Vasková sa na pohovoroch okrem mňaukajúcej mačky stretla aj s inými zvláštnosťami. "Medzi tie negatívne patrilo dohováranie sa uchádzača s ďalšou osobou v miestnosti, ktorá bola mimo záber. vymieňali si spolu úškrny a signály v neverbálnej komunikácii," opisuje.

"V ďalšom prípade si pri pohovore v anglickom jazyku kandidát pomáhal počas rozhovoru vyhľadávaním anglických slovíčok. Alebo kandidát pri svojom predstavení svoj príbeh čítal z obrazovky, čo nepôsobí prirodzene," upozorňuje HR špecialistka. Pozotívne na ňu zapôsobil kandidát v obleku. "Napriek tomu, že išlo o videohovor neostal ľahostajný a dal si záležať na svojej prezentácii."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok