Koalícia potrebuje viac času na rozpočet a kolúznu väzbu, Kollár prerušil schôdzu

TA3 TASR
18.5.2021 10:58

Koalícia naďalej rokuje o návrhoch, ktoré sú na programe májovej schôdze NR SR, teda o navýšení deficitu v štátnom rozpočte a o zmenách pri kolúznej väzbe. Predseda parlamentu Boris Kollár sa preto rozhodol prerušiť rokovanie snemovne na týždeň. Potvrdili to predsedovia koaličných poslaneckých klubov.

Rozpočet riešia najmä SaS a OĽaNO

"Na včerajšej koaličnej rade sa všetky štyri strany dohodli, že aktuálna schôdza sa preruší do 26.5. Vytvorí sa tak priestor na rokovanie o bodoch, ktoré ešte neboli prerokované, alebo sa o nich ešte nehlasovalo," uviedol šéf klubu OĽANO Michal Šipoš.

"O návrhu nového deficitu v štátnom rozpočte sa diskutuje najmä medzi stranami SaS a OĽANO," uviedol pre predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský. V súvislosti s návrhom na zmeny pri kolúznej väzbe poznamenal, že do budúcej stredy (26. 5.) sa bude ešte rokovať. Všetko bude závisieť od návrhu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí).

Rokovania o kľúčových bodoch

Šéfka klubu SaS Anna Zemanová rovnako potvrdila dohodu o prerušení schôdze. "Prebiehajú rokovania o kľúčových bodoch, o ktorých sa má ešte hlasovať," ozrejmila. Tvrdí, že rokovania pri rozpočte neviaznu. Navýšenie deficitu však považuje za vážnu vec, preto je podľa nej ešte potrebné o tom hovoriť.

Na margo zmien pri kolúznej väzbe dodala, že sa rokuje aj o prípadnom preložení hlasovania o návrhu poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej na júnovú schôdzu. "Rokuje sa aj o tom, že teraz bolo ukončené medzirezortné pripomienkové konanie k vládnemu návrhu," priblížila. Formuje sa tak podľa nej vládny návrh z dielne ministerky spravodlivosti. Zemanová verí, že tento bude akceptovateľný pre všetkých.

Okrem toho mala SaS požiadať o stiahnutie uznesenia z dielne Anny Záborskej (OĽANO) k návrhu správy Európskeho parlamentu o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v Európskej únii v rámci zdravia žien.

SaS mala požiadať o stiahnutie uznesenia z dielne Anny Záborskej k návrhu správy Európskeho parlamentu o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v Európskej únii v rámci zdravia žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok