Fico o prípade advokáta Ribára: Byť sudcami na Špecializovanom trestnom súde, hanbím sa

TA3
17.5.2021 21:56

Zistenia Ústavného súdu hovoria, že advokát Martin Ribár bol vo väzbe nezákonne. Predseda strany Smer-SD Robert Fico preto kritizuje Špecializovaný trestný súd a jeho konanie. Podľa lídra opozičnej strany pritom na Slovensku nejde o ojedinelý prípad a trestný systém sa zneužíva na dennej báze.

Fico o prípade advokáta Ribára: Byť sudcami na Špecializovanom trestnom súde, hanbím sa
TA3

Ústavný súd podľa Fica "úplne zdiskvalifikoval Špecializovaný trestný súd, ako aj všetkých prokurátorov špeciálnej prokuratúry, ktorí zodpovedajú" za prípad advokáta Ribára. "Ja byť tými sudcami na Špecializovanom trestnom súde a prokurátormi na prokuratúre, tak sa hanbím," dodal predseda strany Smer-SD.

Ústavný súd podľa neho prezradil, že neexistujú žiadne dôvody, prečo bol advokát Ribár držaný vo väzbe dvadsať mesiacov. "Po deviatich mesiacoch, čo bol vo väzbe, nebol ani Špecializovaný trestný súd, ani Najvyšší súd schopný povedať mená svedkov, ktorých by mal tento človek, ktorý je vo väzbe, ovplyvňovať."

Mali by odísť z funkcie

Fico si myslí, že nejde o ojedinelý prípad. Na Slovensku sa podľa neho "zneužíva trestný systém na dennej báze". "Ak by sme dnes urobili previerku vecí, ktoré sú na stole, ľudí, ktorí sedia vo väzbe, tak by sme videli, že v 90 percentách by to bolo podobné, ako v prípade pána Ribára," dodal.

Líder opozičnej strany kritizoval okrem iného aj predsedu Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu za to, že v minulosti šoféroval pod vplyvom alkoholu. „Prečo by tí ľudia mali byť naďalej prokurátormi a sudcami, keď vidíme, že hrubo porušujú veci,“ dodal s tým, že človeku ako je pán Hrubala, by ani "nemalo napadnúť kandidovať na predsedu" takejto inštitúcie.

Podporia Kollárovcov

Fico v súvislosti s prípadom advokáta Ribára skritizoval aj súčasné podmienky kolúznej väzby. "Nerobme z väzby mučiaci nástroj. Správajme sa k týmto ľuďom tak, že sa na nich vzťahuje prezumpcia neviny."

Smer, podľa Fica, v prvom čítaní podporí návrh z dielne Kollárovcov. "Návrh, ktorý dnes predložila strana Sme rodina je dobrý začiatok na diskusiu. V prvom čítaní ho podporíme," povedal s tým, že v druhom a treťom čítaní však z ich strany môže dôjsť ku pozmeňujúcim návrhom.

 

 

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok