Problém s materskými školami riešiť chceme, reaguje vláda na kritiku

TA3 TASR
17.5.2021 14:56

Vláda SR má záujem na tom, aby sa problém s materskými školami riešil. Pre TASR to potvrdil tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR v reakcii na vyjadrenia mimoparlamentnej Dobrej voľby. Jej predstavitelia poukázali na nedostatok miest v materských školách pre menšie deti, ale aj na to, že štát uložil povinnosť prijať do materskej školy všetkých predškolákov bez toho, aby poskytol peniaze a pomohol vytvoriť dostatočné kapacity.

Problém s materskými školami riešiť chceme, reaguje vláda na kritiku
SITA/BSK (ilu)

"Vláda SR má eminentný záujem na tom, aby sa tento problém riešil - najlepším dôkazom toho je aj kapitola v Pláne obnovy a odolnosti SR - Inkluzívne vzdelávanie," uviedli z úradu vlády. Jej cieľom je napríklad aj zavedenie právneho nároku na materskú školu pre deti od troch rokov tak, aby do materskej školy alebo iného zariadenia poskytujúceho vzdelávanie týmto deťom mohlo byť prijaté každé dieťa od troch rokov veku, ktorého rodičia o to prejavia záujem.

Úrad vlády SR poznamenal, že na tento cieľ sú naviazané aj významné finančné prostriedky z plánu obnovy. Ich výška dosahuje 110 miliónov eur.

Mimoparlamentná Dobrá voľba v pondelok vyzvala vládu aj parlament, aby okamžite zasiahli a problém s materskými školami vyriešili. Strana okrem iného poukázala aj na to, že nedostatočné financovanie môže viesť k zdraženiu materských škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok