Slováci zdolali Lotyšov 2:1 v kvalifikácii MS 2014

SITA, TA3
12.10.2012 22:22

Futbaloví reprezentanti Slovenska zvíťazili nad Lotyšmi 2:1 v piatkovom zápase na bratislavských Pasienkoch v G-skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie. O úvodný gól stretnutia sa už v 5. minúte z pokutového kopu postaral Marek Hamšík.

O štyri minúty neskôr sa o dvojgólový náskok SR pričinil ďalší stredopoliar Marek Sapara, ktorého tečovaný priamy kop skončil v lotyšskej sieti. V závere stretnutia "kozmeticky" upravil rezultát striedajúci lotyšský útočník Maris Verpakovskis, ktorý premenil penaltu.

Výsledok - G-skupina - piatok:
Slovensko - Lotyšsko 2:1 (2:0)
Góly: 5. Hamšík (z pok. kopu), 9. Sapara - 84. Verpakovskis (z pok. kopu)

Zostavy:
Slovensko: D. Kuciak - Pekarík, Škrtel (90. J. Ďurica), Saláta, Breznaník - Pečovský, Sapara - Weiss ml. (43. Michal Ďuriš), Hamšík, Stoch - M. Bakoš (61. Hološko) 
Lotyšsko: Vanins - Klava, D. Ivanovs, Gorkšs, Krjauklis - Fertovs, Laizans (70. Rugins) - Višnakovs, Cauna (77. Verpakovskis), Lukjanovs (53. Gauračs) - Rudnevs 

Slovenským futbalistom vyšiel úvod ako zo sna, keď už na konci prvej desaťminútovky viedli dvojgólovým rozdielom. V 5. min posúdil holandský arbiter Makkelie zákrok brankára Lotyšska Vaninsa na Weissa ml. ako nedovolený a ukázal na "biely bod." Hamšík sa z pokutového kopu nepomýlil a bezpečne poslal domácich do vedenia - 1:0. O štyri minúty neskôr zahrával štandardnú situáciu z rohu šestnástky Sapara a jeho strieľaný tečovaný pokus skončil po druhý raz v sieti hostí. Tím z Pobaltia sa rýchlo spamätal zo šoku a Caunov nebezpečný roh bol varovaním. V 14. min Ivanovs vysunul Rudnevsa, ale útočník bundesligového Hamburgeru SV v ideálnej pozícii netrafil dobre loptu. Slováci odpovedali Hamšíkovou strelou, ktorú vyrazil Vanins. Po polhodine hry to skúsil prudko Laizans, slovenský brankár Kuciak však bol pripravený. V závere prvého dejstva vymyslel nádhernú kolmicu špílmacher Sapara, no Hamšík ľavačkou neprekabátil Vaninsa.

Po zmene strán zaujala akcia Breznaníka po ľavej strane i jeho následný prízemný center, ktorý však v "päťke" nenašiel nikoho zo spoluhráčov. V 63. min napriahol spoza šestnástky Stoch, po teči bol z toho iba roh. Striedajúci Hološko pekne prenikol, volil však prihrávku miesto strely. V 82. min sa uvoľnil Ďuriš, nabiehajúci Hamšík zakončoval efektne, no Vanins bol pozorný. Slováci si v závere skomplikovali situáciu. V 84. min fauloval Pečovský v šestnástke Verpakovskisa a sám tento striedajúci skúsený útočník skorigoval z jedenástky nepriaznivý stav. V nervóznom závere, keď trávnik musel opustiť zranený kapitán domácich Škrtel, si slovenskí futbalisti udržali jednogólový náskok a tešili sa zo zaslúženého víťazstva.

Hlasy:

Marek Hamšík (stredopoliar SR): "Mali sme dať tretí gól, takto sme si zbytočnou penaltou a inkasovaným gólom v závere skomplikovali život. Keby sme viedli 3:0, bolo by po zápase. Mali sme dosť príležitostí, len sme ich nepremieňali. Čakajú na nás Gréci, čo je súper z inej kategórie ako Lotyšsko."


Tréner futbalovej reprezentácie SR Stanislav Grica

Výpovede kapitána M. Škrtela a hráčov futbalovej reprezentácie SR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok