Generálny tajomník OSN o izraelsko-palestínskom konflikte: Boje musia skončiť okamžite

TA3 TASR
16.5.2021 21:05

Bezpečnostná rada OSN rokovala v nedeľu o pokračujúcich bojoch medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, jej členovia však nezaujali k situácii nijaké spoločné stanovisko. Čína v tejto súvislosti obvinila Spojené štáty z obštrukcií.

Generálny tajomník OSN o izraelsko-palestínskom konflikte: Boje musia skončiť okamžite
TASR/AP

Izrael aj Palestínčania požadovali od členov najvplyvnejšieho orgánu OSN podporu pre svoje postoje ku konfliktu v Gaze, zatiaľ čo generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres naliehal na okamžité ukončenie týždeň trvajúcich bojov, ktoré si celkovo vyžiadali už asi 200 životov.

Požadujú ukončenie konfliktu

Išlo o vôbec prvé verejné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN k súčasnému dianiu v Izraeli a pásme Gazy. Problematike sa predtým venovala na dvoch zasadnutiach za zatvorenými dverami, ktoré prebehli v pondelok a v stredu. Verejné virtuálne zasadnutie sa malo konať už v piatok, Spojené štáty si však vynútili jeho odklad na nedeľu. Pred diskusiou na pôde OSN chceli totiž dať viac priestoru diplomacií.

"Boje musia skončiť. Musia skončiť okamžite," povedal na úvod virtuálnej schôdze streamovanej na internete Guterres. Varoval, že prípade pokračovania bojov môže vzniknúť bezpečnostná a humanitárna kríza, ktorá sa úplne vymkne spod kontroly. Vyzval pritom Hamas, aby zastavil raketovú paľbu na Izrael, ktorý by mal zase podľa neho ukončiť pokračujúce nálety v Gaze.

Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Málikí vo svojom vystúpení obvinil židovský štát z vojnových zločinov a z praktizovania apartheidu voči. Od členov rady požadoval okamžité kroky na zastavenie izraelskej "agresie" voči Palestínčanom.

Podľa Izraela eskaláciu zámerne vyprovokoval Hamas

Izraelská veľvyslanec pri OSN Gilan Erdan vyhlásil, že súčasnú eskaláciu násilia zámerne vyprovokoval Hamas v rámci vnútorného boja o moc v palestínskej politike. Naliehal pritom na krajiny zastúpené v Bezpečnostnej rade, aby odsúdili raketové útoky na civilné obyvateľstvo Izraela, ktorý podľa neho uplatňuje len legitímne právo na vlastnú sebaobranu.

Čína ako aktuálna predsednícka krajina Bezpečnostnej rady OSN vyhlásila, že Spojené štáty zmarili jej snahy o podniknutie "ráznych krokov". "Je poľutovania hodné, že pre obštrukciu jednej z krajín Bezpečnostná rada nebola schopná prehovoriť jedným hlasom," povedal čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uviedla, že sa angažuje v zákulisných diplomatických snahách zameraných na ukončenie konfliktu v Gaze. Obávala sa pritom toho, že by prijatie spoločného vyhlásenia Bezpečnostnej rady OSN mohlo tieto snahy narušiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok