Španieli oslavovali uvoľňovanie opatrení. Davy rozháňala polícia

TA3 TASR
16.5.2021 15:30

Španielska polícia rozháňala v noci na nedeľu v Barcelone tisíce tancujúcich a popíjajúcich ľudí. Tí sa zhromaždili v centre mesta i na neďalekej pláži, aby si užili prvý víkend, ktorý nasledoval po uvoľnení epidemiologických reštrikcií v krajine. Polícia však chcela zabrániť nebezpečnému zhlukovaniu osôb i nedodržiavaniu platných opatrení.

Nerešpektovali obmedzenia

"Ľudí sme dostali preč z ulíc v centre, a približne 2000 aj z pláže, niektorí z nich nerešpektovali obmedzenia týkajúce sa dodržiavania vzájomného odstupu či zdravotných predpisov," povedal agentúre Reuters v nedeľu ráno Ricardo Salas z barcelonskej polície. Zdôraznil pritom, že pri policajných zásahoch nedošlo k potýčkam.

V Španielsku prestal 9. mája o polnoci platiť núdzový stav. Aktuálny víkend je tak prvým, kedy sa ľuďom naskytla príležitosť do sýtosti sa zabávať.

Napriek zrušeniu núdzového stavu však naďalej ostali v platnosti viaceré reštrikcie. V Katalánsku môžu byť napríklad bary a reštaurácie otvorené len v obmedzenom čase, od 7.00 h ráno do 23.00 h večer, pričom pri jednom stole môžu sedieť maximálne štyria ľudia.

Cestovali po krajine

Prestali však platiť obmedzenia pohybu v krajine, čo mnohí Španieli cez víkend využili na rôzne výlety, či krátke dovolenky. Oproti minulému týždňu tak zaznamenali úrady až 42-percentný nárast v počte áut opúšťajúcich v piatok veľké mestá, pričom napríklad letovisko Benidorm na juhovýchode krajiny hlásilo 60-percentný nárast v rezerváciách hotelových izieb.

Španielsko, ktoré bolo svojho času jednou krajín, ktoré zasiahla pandémia nového koronavírusu najhoršie, zaznamenalo v súvislosti s ochorením COVID-19 dosiaľ 79.339 úmrtí a viac ako 3,6 milióna prípadov nákazy. Počet pribúdajúcich prípadov nákazy však v ostatnom čase klesol, pričom prinajmenšom prvou dávkou vakcíny proti covidu už bola zaočkovaná takmer tretina španielskej populácie.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok