Letanovskí Rómovia sa dočkajú státisícovej dotácie na bytovky

TASR, TA3
12.10.2012 13:20

Obec Letanovce v Spišskonovoveskom okrese podľa všetkého dostane na dostavbu nových bytoviek pre Rómov v lokalite Strelník finančné prostriedky od štátu. Potvrdil to dnes počas poslaneckého prieskumu Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Obec potrebuje na dostavbu takmer 320.000 eur, a práve tieto prostriedky by mali ísť z dotácie Úradu vlády SR.
Z týchto peňazí sa dokončia cesty pri nových bytovkách, prístupová cesta, dobuduje sa infraštruktúra, napojenie na vodovod a kanalizáciu a zabezpečia sa elektrické prípojky. "Musíme tu urobiť ešte autobusovú zastávku, pôvodne sme žiadali 400.000 eur, zhodli sme sa však na tom, že nejaké prostriedky sa dajú ušetriť, takže rekultiváciu a terénne úpravy okolia si urobíme cez aktivačné práce. Tieto peniaze dostaneme transferom z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja cez predsedu vlády, ktorý je ochotný tieto finančné prostriedky ako účelovo viazané uvoľniť," priblížil starosta obce Michal Urban.

Podľa neho by mohlo sťahovanie Rómov prebehnúť do mája budúceho roka a peniaze na dostavbu by mali prísť v čo najkratšom čase. "Už je pokročilý čas, pretože poveternostné podmienky pod Tatrami nám nedovolia toho veľa urobiť. Urobíme všetko preto, aby sme to maximálne za dva mesiace pripravili a mohlo sa začať so stavebnými prácami," vysvetlil starosta. Je však ešte potrebné odstrániť škody vo výške asi 14.000 eur, ktoré tu napáchali vandali. Niečo by sa malo podľa Urbana uhradiť z poistky a obec sa bude domáhať aj odškodnenia zo strany vandalov.

Starosta zároveň odmieta tvrdenia, že obec Letanovce hodila tento problém na susedné obce Spišský Štvrtok a Hrabušice. Nová osada totiž bude k spomínaným obciam bližšie ako tá stará. "Títo občania budú zabezpečení vo všetkom ako každá samostatná časť obce, tento problém tu nevidím vôbec," zdôraznil Urban.

Pri príchode k novým bytovkám mal člen parlamentného výboru Pavol Hrušovský pocit, že tu vyrástla nová dedina a v tejto súvislosti sa mu núka možnosť vytvoriť tu novú samosprávu. To však kategoricky odmieta splnomocnenec vlády pre rómske komunity. "Toto je príklad toho, ako sa to nemá riešiť, že sa nové bytovky postavili na okraji obce. Je potrebné teraz zabezpečiť, aby sa z obyvateľov, ktorí sa sem nasťahujú, nestali neplatiči a aby samospráva naštartovala ďalšie aktivity súvisiace s integráciou a socializáciou týchto ľudí, aby stúpala ich vzdelanostná úroveň," upozornil Pollák. Pokiaľ sa tak nestane, problém bude pokračovať.

Doposiaľ obec do týchto bytoviek preinvestovala už asi 3,2 milióna eur. Skolaudované boli ešte v roku 2010, odvtedy však chátrajú. Na mieste sa nachádza 96 bytových jednotiek. Rómov v terajšej osade, ktorá je vzdušnou čiarou asi 2,5 kilometra od nových bytoviek, je však okolo 1500.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok