V Žiline horel bytový dom. Bez strechy nad hlavou zostalo vyše 30 ľudí

TA3 TASR
15.5.2021 07:35

V rómskej kolónii v Žiline poškodil požiar ďalší bytový dom. Bez strechy nad hlavou zostalo vyše 30 ľudí, medzi nimi aj deti. Rodiny skončili v telocvični, kde musia počkať na náhradné ubytovanie. O ďalšom osude ich bytov rozhodne mesto až po stanovisku statika.

Oheň vznikol na streche

"Požiar nahlásili krátko po 22. hodine. Hasičom zo Žiliny a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline sa ho podarilo lokalizovať rýchlym a účinným zásahom pomocou výškovej techniky. Išlo o požiar strechy na ploche 20x10 metrov. Bol to otvorený priestor. Šírenie požiaru bolo veľmi intenzívne, rýchle a zachvátilo celú strechu," doplnil Riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Podľa veliteľa zásahu Pavla Cesneka bolo po príchode hasičov celé podkrovie v plameňoch. "Priestory boli značne zadymené, takže sa muselo všade pracovať v dýchacích prístrojoch. Nasadili sme dva prúdy do podkrovia a dvoch ľudí sme vyslali na prehľadávanie bytových priestorov. Následne sme vo vnútri ešte našli osoby a vyviedli ich vonku. Zabezpečili sme evakuačný autobus, lebo niektoré deti boli bez oblečenia. Len tak, ako ich vytiahli z postele," dodal.

Pomoc pre rodiny

Primátor Žiliny Peter Fiabáne informoval, že bezprostredne po požiari zhromaždili obyvateľov bytovky, aby zistili, kto potrebuje pomoc. "Nakoniec zostali tri rodiny - 15 ľudí, z toho sedem detí. V spolupráci s okresným úradom a 5. plukom špeciálneho určenia zabezpečujeme spacie vaky, lôžka a budú ubytovaní v telocvični Základnej školy na Hollého ulici. Ďalšie tri rodiny sa pravdepodobne presunuli k príbuzným a využili ich pomoc," povedal Fiabáne.

Doplnil, že mesto musí zistiť, či došlo k poškodeniu budovy. "Privoláme statika a podľa toho budeme ďalej konať a rozhodovať. Pokiaľ bude budova v poriadku, tak za seba hovorím, že stopercentne nemáme záujem využívať situáciu a bytovku zbúrať. To odmietam. Čoho sa skôr obávam, že krov, ktorý zhorel, bude treba strhnúť. Čiže, toto naozaj dnes nie je o okamžitom vrátení sa späť do budovy. I keď samotné byty požiar nezasiahol. Zhorel len krov, ale návrat do bytov nebude zo dňa na deň," uzavrel žilinský primátor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok