Očkovanie aj testy. Chorvátsko láka turistov na bezpečnú dovolenku

TA3
15.5.2021 08:00

Vďaka zlepšujúcej sa epidemickej situácii už mnohí plánujú letné dovolenky a uvažujú o tom, čo si vybrať. Dovolenku na Slovensku, alebo po vyše roku izolácie radšej vycestovať do zahraničia? V hre je obľúbené Chorvátsko, ale aj exotika. Ako bude vyzerať tohtoročná letná dovolenková sezóna?

Očkovanie aj testy. Chorvátsko láka turistov na bezpečnú dovolenku
SITA/AP

Prípravy a optimizmus

Chorvátsko sa na letné dovolenky intenzívne pripravuje. Dlhoročná turistická sprievodkyňa po Chorvátsku Jana Domič tvrdí, že Chorváti sú ohľadne turistickej sezóny optimistickí. Pandemická situácia sa podľa nej rieši na regionálnej úrovni. "Niektoré regióny nemajú absolútne žiadnych chorých, napríklad ostrovy, kde je veľmi malý výskyt Covidu," vysvetľuje s tým, že v iných oblastiach sa vírus šíril viac, ale aj tam platí, že počty nakazených rapídne padajú.

Podľa Jany Domič je hlavnou stratégiou Chorvátov očkovanie. Zdôraznila, že zaočkovaní musia byť všetci, ktorí prichádzajú do styku s turistami a "veľké hotelové reťazce hlásia, že majú zaočkovaných prakticky všetkých pracovníkov, ktorí prídu do styku s turistami". Tí, ktorí sa z nejakého dôvodu zaočkovať nemôžu, majú podľa Domič zabezpečené pravidelné testovanie. Domič vysvetlila, že hotely zabezpečujú testovanie aj priamo vo svojich priestoroch, napríklad pre tých, ktorí sa vo svojich krajinách potrebujú preukázať negatívnym výsledkom. Na letnú sezónu je podľa nej pripravené celé Chorvátsko, ale pripúšťa, že ostrovy na tom môžu byť ešte o čosi lepšie.

Na letnú sezónu je podľa nej pripravené celé Chorvátsko, ale ostrovy na tom môžu byť ešte o čosi lepšie.

Od Európy až po exotiku

Cestovné kancelárie netrpezlivo očakávali uvoľňovanie opatrení, priblížila riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Eleonóra Fedorová. Ako bude fungovať karanténa, podľa nej stále nie je úplne jasné. "Akonáhle bude oznámené, že sa cestovať dá, budeme mať určite v realizácii prvé zájazdy," avizovala. Mnoho krajín sa otvára, do Chorvátska alebo Španielska sa už cestovať dá, hovorí Fedorová s tým, že vo väčšine týchto destinácií fungujú aj reštaurácie s terasami.

Ako je to s krajinami mimo Európy? Fedorová predpokladá, že krajiny v rámci Európy budú pre nás určite prístupnejšie, ale upozorňuje, že sú aj bezpečné exotické lokality. "Mapa bezpečných krajín sa momentálne veľmi mení, záleží od toho, ktoré krajiny prijímajú turistov bez štátnej karantény," hovorí Fedorová. Medzi najobľúbenejšie exotické krajiny v tomto období podľa nej patria Dubaj, Maldivy či Seychely. Tieto krajiny majú vysoké percento zaočkovanej populácie a zároveň sa v nich striktne dodržiavajú pravidlá.

Mnoho krajín sa otvára, do Chorvátska alebo Španielska sa už cestovať dá.

"Ceny zájazdov do zahraničia sú aktuálne na úrovni minulého roka," povedala Fedorová s tým, že nízkonákladové letecké spoločnosti ceny leteniek výrazne zvýšili. "Nemôžeme rátať s ponukou, na ktorú sme boli zvyknutí pre dvoma rokmi," upozorňuje. Pripomína, že podľa štatistík medzinárodnej asociácie leteckých prepravcov sa prípady nákazy v lietadlách takmer nevyskytujú. Fedorová zdôraznila, že mnohé hotely investovali veľa do zabezpečenia maximálne bezpečných podmienok pre turistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok