Envirorezort: Kŕmené medvede sú odsúdené na smrť. Nie je možné ich to odnaučiť

TA3/TASR
14.5.2021 14:29

V súvislosti s pohybom medvedice s dvomi mladými v oblasti turistického chodníka medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom apeluje Ministerstvo životného prostredia SR na návštevníkov Vysokých Tatier, aby sa správali zodpovedne.

Envirorezort: Kŕmené medvede sú odsúdené na smrť. Nie je možné ich to odnaučiť
TASR/Radovan Stoklasa (ilu)

Na nepredvídateľné správanie medvedej rodiny upozorňuje aj Zásahový tím Medveď, ktorý trojicu monitoruje. "Z doterajšieho monitorovania vyplýva, že medvedica stratila plachosť pred ľuďmi," informuje envirorezort, pričom upozorňuje, aby verejnosť medvede nelákala na potravu, nefotila sa s nimi, nepribližovala sa k nim a zbytočne ich "neprovokovala".

Jaroslav Slašťan zo zásahového tímu zároveň pripomína, že keďže je medveď divou šelmou, jeho správanie je nepredvídateľné. Rezort tiež upozorňuje, že z pohľadu prežitia medveďov vo voľnej prírode je dôležité, aby sa nedostali k žiadnej potrave od ľudí.

"Ak sa medvede majú možnosť kŕmiť, hoci aj zahodeným rožkom alebo jablkom či iným bioodpadom, tak sú neraz odsúdené na smrť, lebo ich to nie je možné odnaučiť," zdôrazňuje Slašťan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok