Spomienky na Ftáčnika: Odišiel človek, ktorý položil základy veľkých projektov

TA3 TASR
14.5.2021 12:40

Slušný a kultivovaný človek, ktorý sa i v diskusii s oponentmi snažil byť vždy vecný a konštruktívny. Tak vnímajú zosnulého bývalého ministra školstva a exprimátora Bratislavy Milana Ftáčnika jeho spolupútnici i rivali v komunálnej politike.

Spomienky na Ftáčnika: Odišiel človek, ktorý položil základy veľkých projektov
TASR/Michal Svítok

Za strašnú správu označil informáciu o úmrtí Ftáčnika vo veku 64 rokov jeho nástupca na poste bratislavského primátora Ivo Nesrovnal. Vyjadril úprimnú sústrasť rodine a najbližším zosnulého, zároveň ocenil Ftáčnikovu osobnosť. „Boli sme síce politickí rivali, ale na najdôležitejších veciach pre Bratislavu sme sa vždy vedeli dohovoriť. Je to aj obrovská strata pre Bratislavu. Osobne mi na ňom imponovala jeho skromnosť. Česť jeho pamiatke,“ povedal bývalý primátor hlavného mesta.

Gröhling: Málokto zanechal stopu ako Ftáčnik

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) poďakoval za prácu Milana Ftáčnika v školstve aj v politike. Rodine a blízkym zosnulého exministra školstva a bývalého primátora Bratislavy vyjadril úprimnú sústrasť. "Od roku 1989 mal rezort školstva mnoho ministrov, no málokto z nich v ňom zanechal takú stopu ako Milan Ftáčnik. Táto smutná správa prišla, žiaľ, príliš skoro," uviedol minister školstva na svojom profile na sociálnej sieti. Poznamenal, že s Ftáčnikom sa spoznali pri diskusiách k dokumentu Učiace sa Slovensko. "Poznal som ho tiež ako člena Správnej rady Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, kde som si ho veľmi vážil za jeho seriózny a rozumný prístup," poznamenal.

Droba: Presadzoval slušnosť a kultivovanosť

Za veľkú stratu považuje skon Ftáčnika aj Juraj Droba, ktorý sa s ním stretol v roku 2017 vo volebnom súboji o kreslo predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. „Milana Ftáčnika som mal vždy v úcte za to, ako sa správal a ako vecne pristupoval k riešeniu problémov, a tento postoj sa nezmenil ani vtedy, keď sme boli súpermi,“ uviedol Droba a vyzdvihol Ftáčnika za to, že v politike presadzoval slušnosť a kultivovanosť.

Frešo: Položil základy veľkých projektov

Pavol Frešo, ktorý bol predsedom Bratislavského samosprávneho kraja v čase Ftáčnikovej primátorskej éry, upozornil, že nebyť Ftáčnika a jeho odborných a diplomatických zručností, nedošlo by k zásadnej prestavbe verejnej infraštruktúry a reálnemu čerpaniu eurofondov pre hlavné mesto a kraj samotný. "Práve on položil základy veľkých projektov, ktoré dnes slúžia a budú slúžiť ďalšie desiatky rokov, ako je napríklad električka do Petržalky," upozornil Frešo, pričom rovnako vyzdvihol Ftáčnikove morálne kvality.

Zronený správou o úmrtí je aj ďalší bývalý predseda kraja Vladimír Bajan, ktorý bol v čase, keď Ftáčnik viedol magistrát, starostom najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka. „Milan Ftáčnik, statočný človek, priateľ, bojovník. Česť tvojej pamiatke. Budeš strašne chýbať,“ napísal Bajan na sociálnej sieti.

Andrassy: Verejnú funkciu považoval za poslanie

Dlhoročný spolupracovník Ftáčnika, súčasný podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy je presvedčený, že Ftáčnik zanechal spoločnosti silný odkaz o tom, že politika sa dá robiť zodpovedne a poctivo a politik musí byť schopný viesť dialóg a podporovať partnerstvo. „Milan bol človek, ktorý považoval verejnú funkciu za poslanie. Aj preto ctil morálne hodnoty a každé jeho konanie vychádzalo z vízie, ako lepšie spravovať veci verejné,” uviedol Andrassy, ktorý vyjadril zároveň úprimnú sústrasť najbližším.

Kondoloval aj Kollár

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) poslal Ftáčnikovej rodine kondolenčný list, informovala hovorkyňa šéfa parlamentu Michaela Jurcová. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť najbližšej rodine a blízkym. Táto správa ma ľudsky zasiahla a úprimne ma to mrzí. V týchto ťažkých chvíľach som v myšlienkach so smútiacou rodinou a prajem im veľa síl," napísal v liste.

Blanár: Zomrel spoluzakladateľ našej štátnosti

Poslanci Národnej rady SR si v piatok minútou ticha pripomenuli a uctili pamiatku zosnulého Milana Ftáčnika. Príhovorom si ho pripomenul podpredseda snemovne Juraj Blanár (Smer-SD), vyzdvihol jeho prínos v oblasti slovenskej štátnosti. "Zomrel pre Slovensko veľmi významný človek, bývalý člen Predsedníctva Slovenskej národnej rady, spoluzakladateľ našej štátnosti, poslanec NR SR, minister školstva a rovnako aj primátor hlavného mesta Bratislavy. SR by mu mala byť vďačná za jeho profesijný život, ktorý venoval v prospech rozvoja SR. Bol to skvelý a múdry človek, ktorého si chceme aj takto uctiť a zachovať v našej pamäti. Česť jeho pamiatke," uviedol Blanár.

Fico: Zohral dôležitú úlohu pre ľavicu

Osobnosť Ftáčnika si pripomenul aj predseda Smeru-SD Robert Fico. "Milan zohral dôležitú úlohu pri integrácii ľavicových síl na začiatku milénia, ktorého výsledkom bol vznik a etablovanie silného ľavicového subjektu Smeru-SD," napísal na sociálnej sieti. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť aj v mene poslaneckého klubu a celej strany Smer-SD.

Politik a pedagóg

Ftáčnik bol v 90. rokoch poslancom Národnej rady SR, v rokoch 1998 - 2002 ministrom školstva. Pôsobil aj v komunálnej politike, v rokoch 2006 - 2010 bol starostom bratislavskej Petržalky, v období 2010 - 2014 bol primátorom hlavného mesta SR Bratislavy. Naposledy zastával pozíciu predsedu Slovenskej informatickej spoločnosti. Bol členom Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy a jednotný digitálny trh a tiež poradcom ministra školstva SR pre prípravu Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok