Izrael zaútočil na sieť tunelov, ktoré využíva Hamas. O život prišla žena a jej tri deti

TA3/TASR
14.5.2021 12:21

Izraelské delostrelectvo a letectvo v piatok nadránom podnikli sériu útokov na ciele v pásme Gazy, odkiaľ predtým palestínski militanti opäť ostreľovali izraelské mestá. Informovala o tom agentúra AFP.

Izraelská armáda uviedla, že jej nočná operácia zahŕňala nasadenie stíhačiek a tankov, ktoré svojou paľbou zasiahli sieť tunelov využívaných hnutím Hamas na útoky voči Izraelu. Časť tunelov bola vykopaná pod oblasťami obývanými civilistami.

Izraelská armáda uviedla, že "tentoraz nebolo možné" varovať civilistov, ako to bolo v prípade útokov na výškové budovy v Gaze začiatkom tohto týždňa. Niekoľko domov v husto osídlených pásmach Gazy bolo vtedy zničených alebo vážne poškodených.

Konflikt si vyžiadal ďalšie obete

Zdravotnícke úrady zo severu pásma Gazy oznámili, že počas tejto izraelskej operácie prišla o život jedna žena a jej tri deti, ktorých telá boli nájdené pod troskami ich domu. Hovorca izraelskej armády Jonatan Konrikus označil túto operáciu za najväčšiu proti konkrétnemu cieľu od začiatku eskalácie napätia. Nasadených bolo 160 lietadiel, ako aj delostrelecké a obrnené jednotky, ktoré - ako zdôraznil - "sa nenachádzali vo vnútri pásma Gazy".

Vysvetlil, že izraelské jednotky sa pri svojej operácii zamerali na "prepracovaný systém tunelov, ktoré sa rozprestierajú pod pásmom Gazy, väčšinou na severe, ale nie iba tam. Je to sieť, ktorú operatívci Hamasu používajú na presun, úkryt a krytie," uviedol Konrikus na brífingu pre zahraničných novinárov. Dodal, že v izraelskej armáde sa pre túto sieť tunelov vžila prezývka "Metro".

Armáda nevstúpila do pásma Gazy

Práve Konrikus prevzal zodpovednosť za nedorozumenie, ktoré vzniklo v noci na piatok, keď sa objavila správa o tejto operácii, pričom vyvolávala dojem, že izraelská armáda vstúpila do pásma Gazy. Neskôr preto armáda vydala vyhlásenie, že jej pozemné jednotky neprekročili hranice sektoru Gaza a obmedzili sa iba na útoky z izraelského územia.

Najvážnejšie boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z pásma Gazy od roku 2014 vypukli v pondelok po tom, čo hnutie Hamas, ovládajúce túto palestínsku enklávu, vystrelilo rakety na Jeruzalem a Tel Aviv ako odplatu za zásah izraelskej polície voči Palestínčanom v blízkosti mešity al-Aksá v Jeruzaleme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok