O rozpočte sa rokuje bez Matoviča. Nehorázne, že behá po USA, tvrdia Viskupič a Kamenický

TA3
13.5.2021 20:59

Zatiaľ, čo minister financií rokuje v Spojených štátoch s predstaviteľmi koncernu U.S. Steel o budúcnosti košických oceliarní, v parlamente sa rokuje o novele štátneho rozpočtu. Matovič ho žiada navýšiť o 3,5 miliardy eur. Hovorí sa aj o skrátenom konaní. Ako to vníma koalícia a opozícia? Nájde tento nápad podporu? V Téme dňa odpovedali bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a Marián Viskupič (SaS), predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

O rozpočte sa rokuje bez Matoviča. Nehorázne, že behá po USA, tvrdia Viskupič a Kamenický
TA3

Zmena prišla rýchlo

Výrazná zmena v rozpočte prišla rýchlo. Nestihli ju prerokovať ani na koaličnej rade a kým sa o nej rokuje v parlamente, minister financií je v USA. "Zákon o štátnom rozpočte je vždy zákonom roka, novelizácia v takejto výške nie je o nič menej dôležitá, rokovanie v skrátenom konaní bez prítomnosti ministra financií považujem za veľmi nešťastné," uviedol Viskupič.

Za absolútnu nehoráznosť to považuje aj Kamenický. "Táto vláda nevie čo robí. Navyšovať rozpočet v strede roka a takýmto spôsobom sa nemôže robiť. Považujem za nehorázne, že Igor Matovič si behá po Spojených štátoch a hodil to ministrovi Budajovi. Je to vážny zákon. Nedostal som ani odpovede, na čo vlastne tieto peniaze idú," dodal s tým, že problémom je najmä Matovič ako minister financií.

A čo Matovičova návšteva v USA? Podľa Viskupiča je zvláštne, že ju absolvuje sám. "Je to na pomedzí hospodárstva a financií, bolo by najlepšie, keby išli obaja. Je neštandardné, že sa takto skoro robí novela rozpočtu. Vidíme, že situácia sa zlepšuje a ekonomika sa obnovuje, tri a pol miliardy je polročný výber DPH, je to viac ako kompletná daň z príjmov právnických osôb, nie sme v situácii, aby sme takéto niečo priniesli," povedal.

Problém s financiami

Kamenický kritizoval súčasnú vládu aj za to, že výdavky sú dnes o 50 % vyššie ako za vlády Smeru. Viskupič uviedol, že v čase krízy dlhy rastú. Novelu rozpočtu však podľa neho SaS nepodporí. "Je základná opatrnosť, ktorú treba dodržiavať. Verejné financie sa môžu vymknúť spod kontroly, už začína byť problém aj inflácia, ublíži to len tým najslabším," dodal.

SaS sa prezentuje najmä s vlastným návrhom daňovej brzdy, podľa Viskupiča ide o obmedzenie veľkosti štátu a šetrenie aj na výdavkoch. "Ak necháte peniaze u občana, vie ich efektívne minúť a zostanú v ekonomike," uviedol. Kamenický reagoval s tým, že takto to vidia liberáli. Smer chce naopak zdaňovať nízkopríjmových čo najmenej a u ľudí s vyšším príjmom progresívnu daň. "Oni kopú za podnikateľov, my za bežných ľudí," dodal. Obaja sa však zhodli v tom, že Matovičov návrh nepodporia. "Sme brzdičom nedobrých nápadov," podotkol Viskupič o strane SaS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok