Materská pre policajtky či vojačky bude vo výške platu, týka sa to aj mužov

TA3 TASR
13.5.2021 12:38

Výška materského pre policajtky, profesionálne vojačky, ale aj pre policajtov a vojakov, sa zvýši na 100 % čistého denného služobného platu. Počíta s tým novela zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú predložili poslanci Vladimíra Marcinková (Za ľudí), Juraj Krúpa (OĽANO) a Petra Krištúfková (Sme rodina).

Materská pre policajtky či vojačky bude vo výške platu, týka sa to aj mužov
TASR/Lukáš Grinaj

Právnu normu vo štvrtok schválili poslanci NR SR. Cieľom návrhu zákona je zlepšenie sociálnej situácie a zabezpečenie príjmu na úhradu zvýšených nákladov na dieťa a poberateľa dávky v čase, keď poberateľovi nie je umožnené z dôvodu tehotnosti alebo trvalej starostlivosti o novonarodené dieťa vykonávať štátnu službu.

Plénum schválilo aj pozmeňujúci návrh, ktorý hovorí o úprave výšky materského na 100 % čistého denného služobného platu, najviac vo výške 75 % maximálneho denného vymeriavacieho základu na určenie nemocenskej dávky podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení. Pôvodný zámer bol zvýšiť materské pre policajtky aj vojačky zo 70 % čistého denného služobného platu na 75 %. Vymeriavací základ sa však pri týchto a pri civilných povolaniach líši.

"Pri civilných povolaniach ide o hrubý príjem, zatiaľ čo pri vojačkách, policajtkách a ďalších ženách v uniformách, ktoré som vymenovala, hovoríme o čistom príjme," ozrejmila Marcinková. Takáto výška by mala viac zodpovedať reálnej výške materského vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia. Novela zákona by mala byť účinná od 1. júla.

Takáto výška by mala viac zodpovedať reálnej výške materského vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia. Novela zákona by mala byť účinná od 1. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok