Matovič sa vyberie na výlet a namiesto seba tu nechá Budaja, kritizoval Sulík

TA3 TASR
13.5.2021 11:37

Minister financií Igor Matovič žiada navýšiť tohtoročný štátny rozpočet o 3,5 miliardy eur. Návrh predložil narýchlo v stredu na vláde, na koaličnej rade návrh ani nestihli prerokovať. Minister hospodárstva Richard Sulík ešte v stredu avizoval, že Matoviča v tejto snahe nepodporí.

Matovič sa vyberie na výlet a namiesto seba tu nechá Budaja, kritizoval Sulík
TASR/Jaroslav Novák

Smerákom vyčítali menšie prehrešky

Richard Sulík svoje odmietavé stanovisko zopakoval aj v parlamente. Spôsob, akým sa narába s našimi spoločnými peniazmi, podľa neho nie je v poriadku. "Neprichádza do úvahy, aby sa v skrátenom legislatívnom konaní rozhodlo o približne 3,4 miliardách eur. Takéto niečo nesmie existovať," ohradil sa líder SaS.

Deklaroval, že strana SaS skrátené legislatívne konanie pre tento návrh nepodporí. "My sme vyčítali v minulosti smerákom omnoho menšie prehrešky," kritizoval. Komentoval aj Matovičovu cestu do USA. "Minister financií sa vyberie na výlet do Ameriky a nechá tu ministra životného prostredia, ktorý má so štátnym rozpočtom do činenia maximálne v rozsahu rozpočtu jeho ministerstva," vyjadril sa.

Kamenický hovorí o nehoráznosti

Poslanec a bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v rozprave uviedol, že o rozpočte by sa vôbec nemalo diskutovať v zrýchlenom režime. Považuje za nehoráznosť, že sa "zo dňa na deň" predloží zvýšenie rozpočtu, ktorý je zákonom roka. Čakal, že dostane odpovede na svoje otázky aj o štruktúre výdavkov. "Nevieme nič o tom, čo idete schvaľovať," podotkol.

Návrh na skrátené konanie kritizoval aj šéf parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Ohradil sa voči opakovanej praxi zrýchlených konaní. Namietal, že nie je priestor dostatočne sa venovať jednotlivým položkám. Chýba podľa neho aj oponentúra z odborných kruhov. Za nešťastné považuje aj prerokúvanie návrhu v čase neprítomnosti ministra financií. Trvá na tom, aby poslanci mohli počuť zdôvodnenie ministra položku po položke a aby aj on mohol počuť výhrady poslancov. Zopakoval, že SaS nepodporí skrátené legislatívne konanie. Vníma však potrebu úpravy rozpočtu v niektorých položkách a pripustil, že deficit sa môže čiastočne zvýšiť.

Spôsob, akým sa narába s našimi spoločnými peniazmi, podľa neho nie je v poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok