Republikáni potrestali kritičku exprezidenta Trumpa, odvolali ju

TA3 TASR
12.5.2021 19:28

Republikáni v Snemovni reprezentantov Kongresu USA v stredu odvolali Liz Cheneyovú - kritičku bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa - z dôležitej funkcie vo vedení strany.

Republikáni potrestali kritičku exprezidenta Trumpa, odvolali ju
TASR/AP

Republikánska strana tak potrestala jednu zo svojich členiek za to, že odmietla prijať Trumpovo nepravdivé tvrdenie, že demokrati v roku 2020 ukradli prezidentské voľby. Cheneyová, dcéra bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho, bola republikánskymi zákonodarcami odvolaná z tretej najvyššej funkcie. Hlasovanie o jej vylúčení sa uskutočnilo za zatvorenými dverami.

Kongresmanka za štát Wyoming po hlasovaní novinárom povedala, že sa necíti byť zradená, ale trvá na tom, že bude pokračovať v boji za konzervatívne zásady a proti tolerovaniu nepodložených volebných klamstiev, ktoré Trump naďalej šíri.

"Urobím všetko pre to, aby sa bývalý prezident už nikdy ani len nepriblížil k Oválnej pracovni," dodala Cheneyová. Cheneyovú vo funkcii pravdepodobne nahradí Elise Stefaniková (36), ktorej vyslovili podporu Trump, súčasný líder republikánskej menšiny v dolnej komore Kevin McCarthy a Steve Scalise, druhý najvyššie postavený republikán v Snemovni reprezentantov. Termín hlasovania o novom predsedovi republikánskej konferencie ešte nie je stanovený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok