Je to demontáž štátnosti, hovorí o Milanovej postoji k Múzeu SNP Weiss

TA3
13.5.2021 07:00

Ministerka kultúry Natália Milanová sa rozhodla začleniť banskobystrické Múzeum SNP pod Vojenský historický ústav. Experti nad týmto krokom krútia hlavou. Zredukovať význam Slovenského národného povstania na úroveň vojenskej operácie považujú za nedovzdelanosť a nepochopenie dejí. Na túto tému sme sa porozprávali s bývalým politikom a diplomatom Petrom Weissom.

Je to demontáž štátnosti, hovorí o Milanovej postoji k Múzeu SNP Weiss
TASR/Branislav Račko

"Redukovať tradíciu Slovenského národného povstania iba na vojenskú tradíciu je hlboko chybné," povedal Weiss v relácii Tak takto na TA3. "Slováci sa Národným povstaním nielen dostali z hanby, že začali s Hitlerom druhú svetovú vojnu a vmašírovali spolu s  Wehrmachtom do Poľska," povedal Weiss s tým, že SNP zaradilo Slovákov medzi víťazné mocnosti veľkej antinacistickej, antifašistickej koalície.

SNP je podľa Weissa jedným "svetlým, až svätým okamihom" našich národných dejín. Keď ministerka kultúry povie, že Múzeum SNP radšej pričlení pod Vojenský historický ústav, pretože na to nemá peniaze, Weiss sa pýta, ako je možné, že na takúto "nosnú tradíciu modernej štátnosti" nemá štát peniaze. "Je to niečo neuveriteľné," konštatuje bývalý politik.

Weiss kritizuje posúvanie takej "ikonickej inštitúcie" ako Múzeum SNP medzi rezortmi, v tejto súvislosti hovorí o "demontáži štátnosti". "Myslím si, že vláda by mala vypočuť aj hlasy historikov a múzejníkov a mala by prikročiť k riešeniu, ktoré bude nadrezortné a nejakým spôsobom tú inštitúciu aj finančne posilní," zdôraznil bývalý politik s tým, že za dôležité považuje aj posilnenie vzdelávacieho rozmeru múzea, keďže generácia pamätníkov odchádza.

Celú reláciu Tak takto?! si pozrite tu:

Weiss sa pýta, ako je možné, že na takúto "nosnú tradíciu modernej štátnosti" nemá štát peniaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok