Zákaz vychádzania by mohol prestať platiť do niekoľkých dní, predložili novelu

TA3 TASR
12.5.2021 13:46

Poslanci zo štyroch koaličných strán predložili do národnej rady novelu zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorou by sa malo umožniť naďalej prijímať opatrenia na boj s pandémiou, no bez viazanosti na núdzový stav. Poslanec Ondrej Dostál predpokladá, že novela by mohla byť zaradená do programu aktuálnej májovej schôdze. Keďže vláda v stredu schválila návrh na skrátené legislatívne konanie k novele a odporúča ju prijať zrýchlene, mohla by sa podľa neho schváliť už tento týždeň.

"Včera (utorok 11. 5., poznámka) doručila do NR SR skupina poslancov zo všetkých štyroch koaličných strán návrh novely zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorý umožní ukončiť núdzový stav bez toho, aby sa to negatívne dotklo opatrení hospodárskej mobilizácie, ktoré sú potrebné na boj s pandémiou" uviedol Dostál na stredajšej tlačovej konferencii. Poznamenal, že ak sa s návrhom parlament stotožní, v priebehu pár dní by mohol prestať platiť núdzový stav a obmedzenia z neho plynúce, ako zákaz vychádzania a zhromažďovania.

Pripomenul dôvody, pre ktoré sa doteraz opakovane predlžoval núdzový stav. Uviedol napríklad spomínaný zákaz vychádzania a zhromažďovania, ale aj opatrenia hospodárskej mobilizácie, ako pracovná povinnosť, reprofilizácia lôžok v nemocniciach, použitie štátnych hmotných rezerv či núdzového zásobovania a ďalšie. Pri novelizácii by sa podľa jeho slov všetky tieto opatrenia mohli vykonávať bez núdzového stavu a budú naviazané aj na vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Dodal, že oproti plánovaným úpravám nastala jedna zmena, a to pri pracovnej povinnosti. Tá by nemala byť medzi nástrojmi, ktoré bude možné využívať počas mimoriadnej situácie.

Cigániková poukázala na zásah do ľudských práv

Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková poukázala na zásah do ľudských práv a slobôd v čase núdzového stavu. Poznamenala však, že na riešenie boja sa pandémiou bol nevyhnutný, kým absentovali iné riešenia. "Núdzový stav je dočasné opatrenie a mali by sme sa takto k nemu stavať," zdôraznila.

Poukázala na nápor na zdravotníctvo v čase pandémie. Potvrdila, že novelizácia umožní ponechať potrebné prijaté opatrenia. Naďalej podľa jej slov bude možné financovanie napríklad mobilných odberných miest či odmien zdravotníkom v prvej línii zo štátneho rozpočtu, a nie z rozpočtu rezortu zdravotníctva. Financie z rozpočtu ministerstva tak podľa nej ostanú na zdravotnú starostlivosť, napríklad pre onkologických pacientov a podobne.

Remišová: Vláda bude proaktívna

"Keďže práve zasadá parlament, tento proces má ´zbehnúť´ v nasledujúcich dňoch," uviedla Remišová. Vyhla sa priamej odpovedi na otázku, či vláda nechá uplynúť lehotu, do ktorej musí národná rada vysloviť súhlas s predĺžením núdzového stavu - najneskôr v utorok 18. mája, alebo kabinet mimoriadne zasadne a rozhodne o zrušení obmedzení vyplývajúcich z núdzového stavu a zákazu vychádzania.

"Vláda bude proaktívna, ako to sľúbila občanom, že keď pominú dôvody na núdzový stav, urobí opatrenia na ich zrušenie,“ uviedla. Vláda v stredu odobrila návrh na skrátené legislatívne konanie poslaneckej novely zákona o hospodárskej mobilizácii, podľa ktorej by niektoré jej opatrenia mohli byť prijaté nielen v núdzovom alebo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok