Vakcínu môžu v USA vpichnúť už aj 12-ročným. Schválil to úrad

TA3 TASR
11.5.2021 07:13

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v pondelok schválil používanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre osoby vo vekovej kategórii 12 - 15 rokov.

Podľa šéfky FDA Janet Woodcockovej ide o "významný krok v boji proti pandémii COVID-19". "Dnešné rozhodnutie umožní mladšej generácii získať ochranu pred COVID-19, čo nám umožní priblížiť sa k pocitu normálnosti a ku koncu pandémie," uviedla Woodcocková vo vyhlásení. Zároveň uistila rodičov, že FDA predtým, ako očkovaciu látku schválila "dôkladne a dôsledne preskúmala všetky dostupné údaje".

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) eviduje v časovom období od 1. marca 2020 do 30. apríla 2021 približne 1,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 u osôb vo vekovej kategórii 11 - 17 rokov. Deti majú väčšinou miernejší priebeh choroby COVID-19, koronavírus však môžu preniesť na starších a zraniteľnejších ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia apelovala v piatok na jednotlivé štáty, aby miesto očkovania detí uprednostnili podanie vakcíny proti koronavírusu seniorom a ďalším rizikovým skupinám obyvateľov. Vyjadrenie WHO prišlo len pár dní po tom, čo Kanada v stredu (5. mája) ako prvá krajina sveta schválila používanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre osoby vo vekovej kategórii 12 - 15 rokov.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn uviedol, že Berlín by chcel s takouto vakcináciou začať, hneď po tom, ako ju odsúhlasí Európska lieková agentúra (EMA), ktorá ju hodnotí od začiatku mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok