Americká vakcína Novavax podľa štúdií chráni pred covidom i chrípkou

TA3 TASR
10.5.2021 19:24

Americká biotechnologická spoločnosť Novavax v pondelok oznámila, že jej kombinovaná vakcína preukázala v predklinických štúdiách účinnosť proti ochoreniu COVID-19 i chrípke.Predklinické štúdie potvrdili zvýšenú úroveň protilátok dva týždne po podaní kombinácie vakcíny vyvinutej Novavaxom, píše spoločnosť na svojej webovej stránke.

Americká vakcína Novavax podľa štúdií chráni pred covidom i chrípkou
TASR/AP

Imunizácia sa výrazne zvýšila po podaní druhej dávky a dosiahla úroveň porovnateľnú so stavom po podaní jednotlivých vakcín. Klinické štúdie tejto kombinovanej vakcíny by sa mali začať koncom tohto roka.

Chrípka podľa vyjadrení šéfa oddelenia výskumu a vývoja spoločnosti Novavax Gregoryho M. Glenna predstavuje pre verejné zdravie riziko aj počas obdobia pandémie. "Potreba všestranných, účinnejších vakcín - vrátane vakcín proti chrípke - je stále rovnako dôležitá," dodal.

Glenn takisto vyjadril presvedčenie, že táto kombinácia môže byť v budúcnosti dôležitým nástrojom v dlhodobom boji proti obom týmto vírusom postihujúcim dýchaciu sústavu.

Spoločnosť Novavax sídliaca v americkom štáte Maryland vyvinula vakcínu NVX-CoV2373 proti koronavírusu, ktorá funguje na báze proteínu, čo znamená, že obsahuje laboratórne vyrobené časti tzv. spike proteínu. Obsahuje okrem toho pomocnú látku, ktorej úlohou je posilnenie imunitnej odpovede na vakcínu. Novavax takisto vyvinula aj vakcínu NanoFlu proti sezónnej chrípke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok